Hlavní obsah

Na zhoubné kožní nádory umírají v Česku zbytečně stovky lidí

Právo, Václav Pergl

Na nejzhoubnější kožní nádor, takzvaný melanom, zemře každý rok v České republice tři sta lidí. Přitom by stačilo, kdyby se jednou za rok dostavili na preventivní vyšetření.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Profesor Petr Areberger při vyšetření pacienta

Článek

„V pondělí 9. května se v Česku už pojedenácté bude konat Evropský den melanomu. Mateřská znaménka bude lidem vyšetřovat 163 dermatologů ve 112 zdravotnických zařízeních v ČR,“ sdělila Právu v úterý profesorka Jana Hercogová, přednostka dermatovenerologické kliniky pražské Fakultní nemocnice Bulovka.

Lidé by měli vždy vyhledat lékaře, když mateřské znaménko začne měnit tvar nebo vystoupne nad ostatní kůži, krvácí nebo svědí. Podrobnosti o celé akci zájemci najdou na www.melanoma.cz, kde si najdou i nejbližšího dermatologa, který bude znaménka vyšetřovat. Prohlídka je bez třicetikorunového poplatku.

„Výskyt nádorů kůže vzrostl za posledních čtyřicet let šestinásobně,“ řekl Právu profesor Petr Arenberger, přednosta dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady v Praze.

Se svými kolegy již v pondělí a v úterý ve speciálním stanu na Václavském náměstí v Praze, ale také na letišti v Ruzyni a v ostravském nákupním centru vyšetřovali zájemcům mateřská znaménka. [celá zpráva]

Loni při stejné akci lékaři odhalili 109 nádorů. Rozvoj melanomu souvisí i s tím, že lidé častěji jezdí k moři a cíleně se opalují, což je nezdravé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám