Hlavní obsah

Na zeleném ministerstvu musí být zhulení, říká poslanec ODS

Právo, dan,luk
PRAHA

Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) se svým návrhem odpadového zákona narazil hned na začátku. Slízl například i jedovatou kritiku od dlouhodobých kritiků z ODS. Poslanec a pražský zastupitel Jiří Janeček novelu pokládá za nesmyslnou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Martin Bursík narazil u ODS.

Článek

„Mně fakt připadá, že tam jsou všichni zhulení na tom ministerstvu. Proč vůbec bychom měli obchodníkům nařizovat, aby prodávali tašky, vždyť ti obchodníci si to sami regulérně nastaví jinak,“ řekl Právu. Poslanec se ptá, zda tašky budou obchodníci prodávat za symbolických deset haléřů, nebo bude nařízena částka koruny či pěti korun.

Také motivace u třídění odpadů je podle Janečka zbytečná, protože mnoho měst to dělá samo od sebe a také lidé jsou zodpovědní, takže není třeba jim to zdražovat. Janeček poznamenal, že jeho rodina odpad třídí a podobně to dělá spousta dalších. V době krize nicméně není o tříděný odpad zájem, soudí Janeček.

S čokoládou šup do igelitky v Belgii

Podle prvního místopředsedy lidovců Romana Línka je sice rozumné třídit – sám to dělá a učí to i děti – ale nepovažuje v době krize za rozumné, aby stát zvyšoval lidem další poplatky. Stejný názor má na tašky zdarma.

„Nevím, jestli by Česká republika měla být nejakčnějším z průkopníků v rámci Evropy, když ostatní jsou k tomu zdrženliví. Teď jsem v Belgii kupoval dětem čokoládu. Dali mi ji do igelitky a ani nemrkli,“ řekl Línek.

Záměr se nelíbí ani komunistům. Také jejich poslankyně Kateřina Konečná upozornila na ekonomickou krizi a skutečnost, že není kam odpad ukládat. „Pan ministr Bursík úplně zapomíná, že v dnešních dnech máme plné separační dvory. Já mám osobní zkušenost ze své kanceláře, kdy za mnou bylo tento týden několik desítek lidí, kteří si stěžovali, že přestože se chovají ekologicky, tak od nich nikdo tříděný odpad nechce vykoupit,“ uvedla Konečná v ČT. 

Reklama

Výběr článků

Načítám