Hlavní obsah

Na západě Čech bylo cítit zemětřesení

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na západě Čech se ve čtvrtek po dlouhé době opět otřásla země. Od července minulého roku bylo v této oblasti nejsilnější. Ovšem nejednalo se nikterak o silné zemětřesení. Podle měření na seismické stanici Geofyzikálního ústavu (GFÚ) Akademie věd (AV) ČR v Novém Kostele na Chebsku dosáhlo pouze magnitudo 2,5.

Foto: Repro GFÚ AV ČR

Záznam seizmografu ze stanice Geofyzikálního ústavu v Novém Kostele na Chebsku

Článek

„Tato oblast je stále aktivní. Je to zatím na magnitudo 2,5, takže nic mimořádného,“ uvedl Josef Horálek z GFÚ AV. Magnitudo je jednotka velikosti zemětřesení a svou stupnicí je podle Horálka blízká ve veřejnosti známější Richterově stupnici.

„Naposledy byla silnější aktivita, která měla magnitudo 3,1, v červenci loňského roku,“ pokračoval Horálek, podle kterého zvýšená aktivita začala na západě Čech právě ve čtvrtek.

„V 16.25 byl slabý otřes a pak další v 16.40 hodin, ale nebylo to nic výrazného,“ uvedl František Kšajt z Jindřichovic na Sokolovsku.

Další otřes zaznamenali v 16.48 hodin. „Slyšel jsem zadunění a pak se otřásl barák. Jako když si člověk představí, že jede plně naložený vlak. Je slyšet dunění ze země a pak zapraskal dům,“ popisoval penzista z malé obce v Krušných horách.

Foto: Repro GFÚ AV ČR

Záznam seizmografu ze stanice Geofyzikálního ústavu v Novém Kostele na Chebsku

Škody žádné, výhled nejasný

Podle Horálka zemětřesení, vzhledem k naměřeným hodnotám, nemohlo nadělat žádnou škodu. „To určitě ne,“ uvedl. „V klidných místech ale mohli lidé zaznamenat otřesy,“ dodal.

Jestli budou otřesy pokračovat a zda posílí nebo ne, nelze podle odborníků zatím odhadnout. „Predikci zatím nelze vůbec žádnou udělat. To se může zastavit, nebo naopak přerůst v nějakou silnější aktivitu. V tuto chvíli o tom nelze říct vůbec nic,“ dodal Horálek.

V rámci České republiky je západ Čech jednou z nejaktivnějších oblastí zemětřesení. Oblast je specifická výskytem zemětřesných rojů, při kterých lze v průběhu řady dní až měsíců pozorovat tisíce slabých otřesů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám