Hlavní obsah

Na žádost lékařů podá ČSSD stížnost na sankci 50 000 Kč

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Sociální demokraté připravují ústavní stížnost na vládní reformu veřejných financí a v rámci ní napadnou i pokutu 50 000 korun, kterou má dostat lékař za to, že nebude vybírat poplatky od pacientů. Novinářům to oznámili v pátek Jiří Paroubek, předseda ČSSD a Milan Kubek, prezident lékařské komory po svém jednání.

Článek

"Poplatky ve zdravotnictví odmítáme, připravujeme ústavní stížnost. Pokuta 50 000 korun pro lékaře, kteří nebudou vybírat, je drakonické sankční ustanovení zákona. Může se obrátit proti lékařům i veřejnosti," prohlásil Paroubek.

Pokuta 50 tisíc je protiústavní, tvrdí Kubek

Kubek řekl, že komora není proti poplatkům, ale je proti jejich výši a plošnému zavedení. "Měly by být vyšší, ale se sociální kompenzací. Pokuta 50 000 korun, když nebudeme poplatky vybírat, je protiústavní. A to vzhledem k tomu, že nám ji má uložit zdravotní pojišťovna, ale té jsme obchodními partnery. Navíc pokuta má být příjmem pojišťovny. To je nesmyslné," prohlásil Kubek.

Podle návrhu Julínkovy reformy zdravotnictví, kterou už schválila Sněmovna, se má vybírat od ledna příštího roku 30 korun u lékaře, dalších 30 korun za každou položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost.

Poplatky u lékaře a doplatky za léky mají být u jednotlivce do 5000 korun za rok. Co bude nad tuto částku, má pojišťovna pacientovi vrátit. Reformu bude nyní projednávat senát  pokud ji podepíše i prezident, platit u lékaře se bude od ledna příštího roku.

Paroubek novinářům také řekl, že "ČSSD předávala zdravotnictví ve velmi dobrém finančním stavu." Teď mají sociální demokraté ale obavy, že ceny léků strmě porostou nahoru, protože již v prvním pololetí stouply o deset procent.

Vadí ji také, stejně jako lékařské komoře, že k reformě zdravotnictví neproběhla veřejná ani odborná diskuse a že se zmrazí výdaje státu za státní pojištěnce, tedy děti a důchodce. ČSSD se bude snažit podat návrhy na změny zákonů tak, aby neměly vážný dopad na občany.

O ústavní stížnosti vůči reformě zdravotnictví uvažují také komunisté, Svaz pacientů a Národní rada osob se zdravotním postižením.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám