Hlavní obsah

Na vyšší platy není, vzkázala vláda státním zaměstnancům

– PRAHA

Odboráři se v pátek se zástupci vlády nedohodli na tom, o kolik mají příští rok stoupnout mzdy v rozpočtové sféře. Zatímco pro ministry je stropem navýšení o 1,5 procenta, odbory požadují alespoň pětiprocentní nárůst.

Článek

I když ani jedna ze stran nemíní ze svých postojů slevit, jednání mají pokračovat příští týden.

"Byli jsme neúspěšní. Jednání budou pokračovat zřejmě po 3. září. Ministr financí trvá na svém, my trváme též na svém. Situace je vážná," konstatovala po dvouhodinové schůzce předsedkyně odborových svazů rozpočtových a příspěvkových organizací (ROPO) Alena Vondrová.

Pokud rozhovory definitivně zkrachují, jsou odbory připraveny protestovat, nevylučují ani stávku.

Není kde brát, argumentuje vláda

Ministři financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) novinářům řekli, že vláda lidem ze státního sektoru nemůže přidat více kvůli plánovaného ozdravění veřejných financí. "Není kde brát," uvedl Kalousek.

Odboráře nepřesvědčil ani argument vlády, že platy by mohly být vyšší, pokud se stanovený objem peněz rozdělí mezi menší počet pracovníků. Další propouštění ale podle odborových předáků není reálné, někde by prý mohlo ohrozit fungování veřejných služeb. "Někde se propouštět už nedá," soudí Vondrová.

"Pro vládu je nepřekročitelný deficit tří procent hrubého domácího produktu. My tento limit dodržíme, více peněz prostě není k dispozici," zdůraznil Kalousek.

Platy pro půl miliónu lidí

Plat ze státního rozpočtu dostává zhruba 459 000 lidí. Odboráři svoje požadavky stavějí na růstu mezd za první pololetí a vývoji inflace, která by podle odhadů mohla být příští rok čtyřprocentní.

Zvýšení mezd o 1,5 procenta by tak podle nich znamenalo citelný propad reálných příjmů pro lidi z veřejné sféry a další znevýhodnění zaměstnanců veřejného sektoru oproti lidem ze soukromé sféry.

Reklama

Výběr článků

Načítám