Hlavní obsah

Na Vysočině podepsali koaliční dohodu, hejtmanem bude opět Běhounek

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V úterý dopoledne uzavřely strany ČSSD, ANO, ODS a sdružení Starostové pro Vysočinu koaliční dohodu o vedení Kraje Vysočina na další čtyři roky. Hejtmanem zůstane Jiří Běhounek (nez. za ČSSD) a stejný pro další volební období zůstane i počet členů rady.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Běhounek (ČSSD) bude opět hejtmanem Vysočiny.

Článek

Opozicí kritizované funkce uvolněných předsedů dvou výborů a jedné komise budou zrušeny. Programové prohlášení slíbili zástupci vyjednávacích týmů předložit do tří měsíců.

Uplynulá dvě volební období vedla Vysočinu jednobarevná menšinová vláda ČSSD podporovaná komunisty. Ti za to zastávali tři předsednické posty ve výborech a komisi na plný pracovní úvazek.

Letošní říjnové volby vyhrála na Vysočině opět ČSSD – získala v 45členném zastupitelstvu 11 mandátů. Komunisté ale silně propadli, jejich šest křesel na dosavadní spolupráci zdaleka nestačilo. Účast v koalici s KSČM ale odmítli s výjimkou posledního úspěšného účastníka voleb, koalice SPD a SPO (tři mandáty) všichni ostatní.

Foto: David Ryneš, Novinky

Domluvené koalice v krajích

ČSSD přitom požadovala pět míst v radě, s čímž měli problém lidovci, již skončili se sedmi mandáty jako třetí (po druhém ANO, to získalo devět mandátů). Základní podmínkou ODS (pět mandátů) pro vstup do rady bylo, že půjde pouze společně se starosty (čtyři mandáty).

Nové vysočinské koalici tak zůstane devítičlenná rada, plně sestavená z uvolněných funkcionářů. Hejtmanem zůstane Jiří Běhounek, ČSSD pak bude mít ještě jednoho náměstka a tři radní. ANO získalo posty dvou náměstků, z toho jednoho statutárního, další dva posty náměstků obsáhnou ODS a Starostové pro Vysočinu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb na Vysočině

„Koaliční dohoda obsahuje i pojistku, aby ČSSD v radě nemohla zbývající účastníky přehlasovat,“ upozornil hejtman Běhounek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výsledek voleb na Vysočině

Stejně jako v Jihočeském, tak i na Vysočině zvítězila ve volbách Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) se ziskem 19,37 procent hlasů. Lídrem je Jiří...

Vysočinu povede ČSSD a ANO. Hledají třetího

Na Vysočině se vítězná ČSSD s druhým ANO v pondělí dohodly, že budou tvořit základ budoucí koalice. Dohoda se zatím otevřeným koncem tak vyřadila možnost, že...

Výběr článků

Načítám