Hlavní obsah

Na všechny větší armádní zakázky bude nutné vypsat tendr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika hodlá přistoupit k úmluvě EU o otevření trhu s vojenským materiálem, což pro ni znamená, že na zakázky nad jeden milión eur (asi 28,4 miliónu korun) bude muset česká armáda od července vypisovat výběrová řízení, otevřená pro všechny zbrojovky z Evropské unie.

Článek

Pro české vojsko to znamená, že již nebude moci využívat výjimek ze zákona pro některé své strategické zakázky, za což bylo mnohokrát kritizováno opozičními politiky i médii.

Například dodání stovek terénních nákladních aut by podle nové úpravy nemohlo automaticky připadnout kopřivnické Tatře. Ministerstvo obrany ale smlouvu za zhruba pět miliard korun zřejmě stihne s českou automobilkou podepsat v květnu, tedy krátce před přistoupením Česka na evropskou dohodu. [celá zpráva]

České zbrojovky se chtějí v zahraničí ucházet o zakázky

"Nebude to pro nás jednoduché," tvrdí prezident české Asociace obranného průmyslu (AOP) Jiří Hynek. České zbrojovky budou vystaveny větší konkurenci ze zahraničí, na druhou stranu se ale před nimi otevírá možnost se více zapojit do tendrů v jiných evropských zemích, připustil.

K tomu, aby české společnosti skutečně mohly využít otevření evropského trhu, je podle Hynka nutné vyškrtnout z tuzemského zákona o obchodování s vojenským materiálem povinné udělování licencí na vývoz zbraní do EU. Pro oblast unie by zůstala jen oznamovací povinnost, že se obchod uskutečnil. Současný proces povolení, který trvá 60 dnů, by českým zbrojovkám znemožnil v zahraničí konkurovat, obává se. "Navíc dnes, když nemáte licenci, nesmíte o tom (obchodě) ani jednat," upozornil.

Ministerstva zahraničí či průmyslu a obchodu považují některé námitky AOP za opodstatněné, proti zrušení licencování vývozů do EU je ale podle nich ministerstvo vnitra, které se k vojenských obchodům také vyjadřuje.

Ministerstvo obrany přidělilo v letech 2002 až 2004 zakázky bez standardních výběrových řízení za téměř 32 miliard korun. Kromě tater mezi ně patří dělostřelecký radiolokátor Arthur za více než 1,5 miliardy korun či přenosný raketový komplet RBS-70 za více než miliardu.

Reklama

Související témata:

Související články

Tatra chce dodat vojsku nové terénní vozy

Kopřivnická Tatra zřejmě dodá ministerstvu obrany nové terénní vozy. V pátek firma zaslala na ministerstvo obrany nabídku. Vláda už dříve rozhodla, že armáda...

Výběr článků

Načítám