Hlavní obsah

Na věznice chybí 940 miliónů, Pospíšil je chce po vládě

Vězeňská služba se potýká s akutním nedostatkem peněz a přibývajícím počtem odsouzených. Podle výpočtu ministerstva spravedlnosti chybí letos na chod a rozvoj věznic bezmála 940 miliónů korun. Šéf resortu Jiří Pospíšil proto předloží vládě návrh na čerpání peněz z vládní rozpočtové rezervy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr Pospíšil ukazuje vybavení jedné z cel.

Článek

Počet vězňů loni stoupl na 23 tisíc a podle vězeňské služby se o dobrou tisícovku do konce letošního roku ještě zvedne. Zatím se plánuje otevření přibližně 1250 míst v celách, z nichž asi polovina bude v nových areálech, v nichž původně byla uprchlická zařízení.

Současný rozpočet sedm a půl miliardy ale nebude podle ministerstva spravedlnosti stačit na pokrytí vyššího počtu vězňů a nových ubytovacích kapacit. Úřad tedy požaduje navýšení peněz z vládní rozpočtové rezervy o nejméně 938 miliónů korun.

Ministerstvo argumentuje, že schází například peníze na potraviny, průběžný nákup ošacení pro vězně i služební výstroje, hygienické potřeby, léky a zdravotnický materiál. Na tyto položky chce ministr vyčlenit minimálně 107 miliónů navíc. Chce také prostředky na zvýšení platů, a to 183 miliónů.

Dalších 40 miliónů potřebují věznice podle analýzy k zajištění bezpečnosti (modernizace operačních středisek a kamerových systémů), na rekonstrukce objektů a hlavně pořízení eskortních vozidel. Více než deset let v provozu je polovina těchto aut a téměř tři čtvrtiny autobusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám