Hlavní obsah

Na Velký pátek by měli křesťané držet půst

Velký pátek je pro křesťany významným svátkem, podle Bible byl totiž pátek dnem, kdy byl ukřižován Ježíš Kristus. Mnoho miliónů lidí na celém světě si tak připomíná oběť Božího syna.

Článek

Pro katolíky by měl být Velký pátek vrcholem čtyřicetidenního půstu. Lidé by se měli vzdát především požívání masa. Věřící křesťané v ČR večer zajdou na mše, které uctí památku mučedníka.

V kostelech ale nebude výzdoba tak bohatá jako obvykle, na Velký pátek nejsou věřícím k dispozici žádné svíce na oltáři. Náboženské písně se zpívají bez doprovodu varhan a kostelní zvony mlčí. Podle tradice odletěly už ve čtvrtek večer do Říma. Na vesnicích tak ještě dnes čas (dříve určovaný bitím zvonů na kostele) přpomínají malí kluci, kteří chodí po vesnici s řehtačkami. Zvony se "vracejí" v sobotu a mohou na kostelech opět bít.

Dříve se dodržovaly zvyky, které byly spojené s Velkým pátkem. Vstávalo se před východem slunce, lidé se chodili mýt do potoka, aby se chránili před nemocemi. Také se nesmělo nic půjčovat, protože půjčená věc by se mohla očarovat. Lidé se obávali čarodějnic a možného uhranutí.

Bude Velký pátek státním svátkem?

Některé evropské země vyhlásily Velký pátek za státní svátek. Příkladem je i sousední Slovensko. Podobnou iniciativu vyvíjeli v posledním roce čeští senátoři, kteří podporovali myšlenku Velkého pátku jako dne pracovního klidu. Poslanci ve Sněmovně však vrátili Senátu návrh k přepracování. [celá zpráva]

Největší podporu má myšlenka Velkého pátku jako státního svátku u lidovců, proti se většinou vyslovili zákonodárci soc. dem. a KSČM.

Reklama

Související témata:

Související články

Velikonoční svátky a tradice

Velikonoční svátky patří k nejstarším svátkům vůbec. Jejich základní podstatou z dob předkřesťanských bylo vítání přicházejícího jara, nového vegetačního...

Nazdobené Velikonoce

Velikonoce - svátky jara už jsou za dveřmi. Jak si je letos nazdobíme? Máme pro vás několik zajímavých tipů, které můžete využít a potěšit sebe i ostatní.

Výběr článků

Načítám