Hlavní obsah

Na Vánoce najdou cestu do kostela dvě pětiny Čechů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěva kostela patří mezi tradiční vánoční zvyky Čechů. Během svátků do svatostánku zamíří téměř dvě pětiny Čechů (39 procent). Více než třetina lidí tvrdí, že věří v Boha. Plyne to z šetření agentury STEM.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Do kostela chodí na Vánoce především lidé, kteří věří v Boha, ale návštěva kostela patří k vánočním zvykům i u třetiny rodin těch, kteří spíše v Boha nevěří, a dokonce i u některých, kteří rozhodně věřící nejsou,” uvedla agentura a zároveň připomněla, že například v polovině 90. let mířilo na Vánoce do kostela 45 procent lidí.

Počet lidí, kteří připouštějí víru v Boha, se v posledních letech příliš nemění. Od poloviny 90. let do roku 2012 se počty věřících snižovaly a od té doby spíše kolísají.

Vánoce lákají Čechy do kostelů, víru v Boha našla třetina lidí

Domácí

V Boha věří častěji lidé pocházející z nábožensky založené rodiny, ženy více než muži (42 proti 29 procentům) a obyvatelé Moravy a Slezska oproti obyvatelům Čech (46 proti 27 procentům).

Největší podíl věřících je ve věkové kategorii nad 60 let (43 procent) a u lidí mezi 30 a 44 lety (38 procent).

Víra v Boha (v procentech)
Určitě ano14
Spíše ano21
Spíše ne28
Určitě ne37
zdroj: STEM

„STEM se v aktuálním výzkumu zajímal rovněž o hodnocení církevních restitucí veřejným míněním. Oproti průzkumům v letech 2016 a 2017 je nyní mírně vyšší podíl těch, kteří považují za dobrý krok vracet církvím bývalý majetek. Aktuálně s tím souhlasí téměř dvě pětiny lidí (38 procent). Většina je však dál proti,” uvedla agentura.

Průzkum proběhl od 29. listopadu do 13. prosince a zapojilo se do něj 1083 respondentů.

Anketa

Věříte v Boha?
Ano
62,2 %
Ne
37,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 389 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám