Hlavní obsah

Nejsme Agrofert! skandovali demonstranti proti Babišovi. Přišly desetitisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na pražském Václavském náměstí se v úterý v 18 hodin sešly desetitisíce lidí demonstrovat proti premiéru Andreji Babišovi (ANO). Akci zorganizoval spolek Milion chvilek pro demokracii. Protestující vyzvali Babiše k demisi, vrácení peněz, které určil audit EK, a k zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert. Následně se vydali na hlavní nádraží, kde akce před půl devátou oficiálně skončila.

Záznam: Demonstrace na Václavském náměstí a Hlavním nádražíVideo: Novinky.cz/ ČTK/ Milion chvilek, .

 
Článek

„Dva a půl roku nás vodí za nos a účelově lže,” řekl na začátku akce ve svém proslovu předseda spolku Mikuláš Minář na Babišovu adresu. Poděkoval účastníkům demonstrací za to, že nesedí doma, a ujistil je, že shromáždění mají smysl.

První, zhruba půlhodinové části protestu na Václavském náměstí se podle policie zúčastnilo 45 000 až 50 000 lidí, organizátoři hovořili nejprve o 60 000, posléze o 80 000 účastnících

Podle Mináře má tlak veřejnosti vliv například na to, že Babiš nezničil veřejnoprávní média, či na to, že prezident Miloš Zeman neudělí premiérovi abolici poté, co nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rozhodl, že má pokračovat jeho stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Zeman potvrdil, že Babišovi abolici neudělí

Domácí

Přetrvává podle něj ale problém Babišova střetu zájmů. Místopředseda spolku Benjamin Roll prohlásil, že Česká republika se stává firmou jednoho muže. Na to demonstranti odpověděli skandováním „Nejsme Agrofert!“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstrace za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO) na Václavském náměstí v Praze 10. prosince 2019

Milion chvilek požaduje demisi Babiše a zastavení státních zakázek a dotací pro Agrofert. Chce, aby Babiš vrátil peníze, které určil audit EK.

Roll řekl, že Babiš zneužívá stát a státní správu ve svůj prospěch. Narážel tak na audit Evropské komise, který zveřejnila některá média, a podle kterého premiér porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů. Nadále totiž ovládá holding Agrofert, který pobírá unijní dotace. Česko podle auditu přijde o stovky milionů korun. „Reakce ministerstva pro místní rozvoj je skandální - kryje Andreje Babiše, nehájí zájem občanů ani státu. Vypadá to, že se náš stát opravdu stává firmou jednoho muže,” uvedl Roll. Podle Mináře si Babiš bere občany ČR jako rukojmí.

Nenávidí Babiše, kvůli tomu rezignovat nehodlám, reaguje premiér

Domácí

Zeptají se opozice, jestli umí i něco jiného, než se hádat

Na demonstraci, jež se uskuteční za týden, Milion chvilek pozve zástupce demokratických opozičních stran, aby řekli, jak vyřeší největší problémy Česka.

„Jakou mají vizi a jestli dovedou na hlavních důležitých věcech spolupracovat, ne se hádat,” řekl Minář. Strany by podle spolku mimo jiné měly vyřešit roztříštěnost, která v současném volebním systému znamená, že hlasy pro strany s nižším volebním výsledkem mají menší váhu než hlasy pro silnější strany.

Foto: ČTK

Žádné vážnější problémy policie během protestu neřešila. Před začátkem akce záchranáři ošetřovali ženu, která pak odvoz do nemocnice odmítla, řekla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Pochod na hlavní nádraží

Lidé si s sebou na akci přinesli transparenty s nápisy jako „Všetci kradnú, iba já čerpám” či „Na vši patří petrolka, na Babiše kriminál”.

Po programu na Václavském náměstí se účastníci vydali centrem Prahy přes ulice Na Příkopě, Hybernská a Opletalova až na hlavní nádraží, kde rozdávali letáky. Tam také akce skončila.

Foto: ČTK

Video: Novinky

Demonstrace budou pokračovat i příští týden. V pondělí se mají konat ve 120 obcích kromě Prahy a krajských měst. V úterý se pak má opět zaplnit Václavské náměstí v Praze a ve čtvrtek se má demonstrovat v krajských městech.

Babiš: Normální člověk už by odešel, ale já jsem urputné hovado

Domácí

Minuta ticha za oběti střelby v Ostravě

Původně organizátoři vyzvali k tomu, aby pochod byl hlasitý, účastníci si tak měli přinést píšťalky, klaksony či bubny. Vzhledem k tragédii ve Fakultní nemocnici Ostrava ale odvolali bubeníky, oběti střelby demonstranti uctili hned na začátku akce minutou ticha.

Dvaačtyřicetiletý muž z Opavska, který před dopadením spáchal sebevraždu, v úterý ráno ve zdravotnickém zařízení zastřelil šest lidí. Další tři postřelil, jeden ze zraněných je v kritickém stavu.

Zaparkovaný Agrofert: Zisky patří Babišovi, dohlíží jeho manželka a právník

Ekonomika

Poslední demonstrace - tehdy namířená proti Babišovi a také ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO) - se konala 16. listopadu. Na Letnou přišlo přes 250 tisíc lidí.

Časosběrné video zachycující demonstraci na Letné 16. listopadu 2019Video: Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám