Hlavní obsah

Na Úřadu vlády se bude propouštět

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Akutní snížení počtu zaměstnanců Úřadu vlády a nezbytná změna jeho organizační struktury jsou nejbližší úkoly, které si dává nový vedoucí úřadu Pavel Přibyl. "Tady jeden vedoucí řídí dva tři lidi, a to je špatné zjištění," řekl Právu.

Foto: Marcel Vašut
Článek

"První reorganizaci bych rád provedl k 1. září, kdy se budu snažit snížit počet sekcí, sloučit některé odbory a tím nutně dojde ke snížení počtu vedoucích pracovníků," dodal Přibyl.

Skutečnost, že na Úřadu vlády je zaměstnáno zhruba 570 pracovníků, což je téměř dvakrát tolik než v roce 1998, Přibyla podle jeho slov přímo šokovala.

Více šéfů živily unionistické resorty

Na druhou stranu přiznal, že nárůst pracovníků způsobil vznik různých vládních rad. "Když se ministři nemohli dohodnout, tak se raději udělala rada vlády nebo komise," uvedl. Stejně tak uznal, že zvýšení počtu zaměstnanců úřadu za minulých vlád zapříčinilo i vytvoření funkcí místopředsedů kabinetu.

Přibyl uvedl, že údaje o stavu na Úřadu vlády získal nejen z prvních sedmi dnů v nové funkci, ale také z auditu činností ve státní správě. Ten podle něj ukázal, že Úřad vlády je nadprůměrně předimenzován vedoucími pracovníky. Dodal však, že mnohem hůře dopadla ministerstva informatiky (ministr Vladimír Mlynář, US-DEU) a pro místní rozvoj (ministr Pavel Němec, US-DEU).

Špidlovi poradci odcházejí

S premiérem přišlo z ministerstva vnitra pouze pět lidí. "Kolem předsedy vlády musí být lidé, které zná a kterým důvěřuje," prohlásil Přibyl. Bývalí nejbližší spolupracovníci expremiéra Vladimíra Špidly odcházejí dohodou. "Zrušil jsem minulý týden celý odbor jeho poradců. A počet poradců, které si nový premiér vybere, ať už to bude varianta čtyř superporadců a jejich malých týmů nebo celý tým poradců, zcela určitě nepřesáhne dosavadní vyčleněná tabulková místa," dodal.

Čtyřmi superporadci jsou Miroslav Kostelka (národní bezpečnost), Rudolf Jindrák (zahraniční politika), Ivan Fišera (lidské zdroje) a Jan Mládek (ekonomika). Přibyl podle svých slov považuje vozový park Úřadu vlády za solidní a s novými nákupy aut nepočítá. "Pouze požádáme v budoucnosti Škodu Mladá Boleslav o zapůjčení dvou dalších vozů Superb pro potřeby nového ministra," uvedl s tím, že on sám zásadně dlouhodobě propaguje české automobily.

Přibyl uvedl, že i když z pohledu bývalého policisty chápe ochranku, že by ráda viděla premiéra bydlet v Kramářově vile, která z bezpečnostního hlediska vyhovuje více, přesto záleží na Grossově rodině, jak se rozhodne. "Budeme se ale snažit pana premiéra přesvědčit, aby se přestěhoval," řekl Přibyl. Pokud se tak nestane, Kramářova vila má být podle něho využívána k reprezentačním účelům.

Do konce roku návrh na zeštíhlení

Šéf úřadu zatím nechce předjímat, na jakém čísle by se měl počet pracovníků ustálit. Podle něj premiér Stanislav Gross (ČSSD) dal za úkol vicepremiérovi pro ekonomiku Martinu Jahnovi, který převzal část agendy po svém předchůdci, unionistovi Petru Marešovi, maximálně svůj sbor zredukovat.

"To samozřejmě ovlivní, které rady přesuneme na jednotlivá ministerstva, jimž do kompetence patří. Nemám zájem, aby docházelo k duplicitním činnostem," zdůraznil. Také na rozhodnutí ministra bez portfeje Jaroslava Bureše bude podle Přibyla záležet, kolik spolupracovníků si vybere.

Vzhledem k tomu, že Úřad vlády je garantem reformy ústřední státní správy, zažijí mnohé instituce také horké chvilky. Podle Přibyla půjde o organizační změny, vymezení kompetencí a řízení, včetně způsobu placení jejích pracovníků. Takovýto materiál hodlá šéf vládního úřadu předložit do konce roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám