Hlavní obsah

Slevy na jízdné stály už přes 2,3 miliardy

Právo, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na úhradu ztráty ze 75procentních slev, které mají od loňského 1. září ve vlacích i linkových autobusech mladí lidé a senioři, zaplatil stát dopravcům do konce ledna už 2,32 miliardy korun. Sdělila to tento týden mluvčí ministerstva dopravy (MD) Lenka Rezková.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Cestující v druhé třídě.

Článek

Jak ujistila, vynaložená částka zatím odpovídá původním předpokladům, že náklady na slevy si ročně vyžádají necelých šest miliard korun.

Nejvíce dosud stát dopravcům za poskytnuté slevy zaplatil v říjnu, kdy kompenzace činily 512 milionů korun. Naopak v prosinci to bylo téměř o 100 milionů méně. Za leden úhrada činila 439 milionů korun.

Největší část z kompenzací dostaly v lednu České dráhy (188 milionů Kč). Mezi autobusovými dopravci vyfakturovala v prvním letošním měsíci nejvyšší částku společnost Student Agency (13,3 milionu Kč).

Dopravci: Cestujících je o pět procent více

Slevy platí na všech vnitrostátních dálkových regionálních autobusových a železničních linkách, v rámci integrovaných dopravních systémů a také na těch linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města. Podle informací dopravců se díky slevám zvýšil počet cestujících zhruba o pět procent.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura označil už dříve zavedení 75procentních slev za málo prospěšný krok. Podle něj by šlo peníze na ně využít smysluplněji.

Místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Roman Onderka (ČSSD) zase přišel s návrhem slevy omezit jen na seniory starší sedmdesáti let a ušetřit tak ročně pět miliard.

Naopak premiér Andrej Babiš (ANO) ujišťuje, že slevy po dobu jeho vlády zrušeny ani omezeny nebudou.

Reklama

Výběr článků

Načítám