Hlavní obsah

Trhy už hygieně nevadí

Hygienici již nyní vánoční trhy v Mostě, které byly přejmenovány na farmářské, tolik nekontrolují jako v minulém týdnu. Situace se totiž změnila. Zatímco dříve si lidé v hloučcích a u stolů dopřávali občerstvení, nyní už jsou stánky se stoly pro posezení, takzvané venkovní restaurace, uzavřeny. A to podle hygieniků již není problém.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Na mosteckých trzích v pátek přes den nával lidí nebyl.

Článek

„Za těchto podmínek, jak to je, kdy tam lidé nekonzumují, je riziko přenosu minimální,“ řekla Právu ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková.

Každý den evidují policisté na dvě desítky případů porušování nařízení
Daniel Vítek, ústecký policejní mluvčí

Tradiční vánoční trhy vláda kvůli sílící epidemii zakázala od 26. listopadu.

Primátor Mostu Jan Paparega (ProMost) to označil za hloupé rozhodnutí a vedení Mostu trhy obratem přejmenovalo na farmářské. Zároveň odmítlo, že by šlo o obcházení vládního opatření.

Lidé v Mostě si sice svařené víno, trdelník nebo klobásu koupit u některých stánků stále mohou, ale jídlo a pití není určené ke konzumaci na místě. Situaci na trzích i nadále pravidelně dokumentují policisté.

„Každý den od soboty 27. listopadu evidují policisté na dvě desítky případů porušování nařízení. Zjištěná porušení nařízení v souladu se zákonem oznamujeme na příslušné správní orgány k dalšímu projednání,“ sdělil Právu krajský policejní mluvčí Daniel Vítek.

Trhy ve Zlíně: Lidé popíjejí i tam, kde se nemá

Koronavirus

Několik případů porušování vládních nařízení podle Vítka policisté zadokumentovali i na trzích v Chomutově.

„V jiných městech v Ústeckém kraji od začátku účinnosti vládních nařízení žádná obdobná porušování opatření týkající se trhů neevidujeme,“ doplnil Vítek.

Navzdory výzvám hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše (ANO) nezrušil dosud krajský Zlín v čele s primátorem Jiřím Korcem (ANO) městské trhy na náměstí Míru.

Ty zdejší radní rozšířili schválením novely o městských trzích rozšířených do prostor náměstí.

Už od středy při nich fungují i stánky s alkoholem, především svařákem a punčem. Lidé nápoje neodnášejí domů, ale druží se a pijí je ve skupinkách přímo na trhu nebo v jeho blízkosti.

Primátorovi jsem od plic řekl, co si o tom myslím, zlobí se hejtman Holiš kvůli trhům

Domácí

„Stánkaře primátor i v pátek upozornil na to, aby alkoholické nápoje prodávali v uzavřených kelímcích a lidé si je odnášeli s sebou,“ sdělil Právu mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

I podle primátora bude zákaz popíjení alkoholu na veřejném prostranství trestat městská policie.

Žádné větší problémy neprovázejí ani olomoucký zimní jarmark, který na Horním náměstí v centru nahradil vánoční trhy. Případů porušování opatření v souvislosti s pandemií nemoci covid-19 tu řeší strážníci městské policie minimum.

Většina přestupků se týká roušek

„Spíše se setkáváme třeba s nerespektováním nošení roušek v prostředcích městské hromadné dopravy,“ řekl Právu mluvčí Městské policie v Olomouci Petr Čunderle.

Přejmenované trhy v Mostě přitahují veřejnost i pozornost policistů

Domácí

Strážníci podle něj řeší tyto případy v drtivé většině na místě domluvou.

Na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. jsou vánoční trhy kvůli pandemii zrušeny.

Na náměstí ale zůstalo ledové kluziště kolem Samsonovy kašny a vyhlídkové kolo. Na atrakce mohou pouze očkovaní či ti, kteří covid-19 prodělali.

Certifikáty i maximální počet osob provozovatelé kontrolují. Dodržování všech opatření kontrolují denně i strážníci městské policie.

„Za porušení mimořádných opatření můžeme udělit pokutu na místě až do výše 10 tisíc korun,“ řekla Věra Školková, mluvčí českobudějovické městské policie.

Tak vysokou pokutu ale zatím neudělili a případné porušení krizových opatření se snaží řešit většinou domluvou.

Lidé vyrazili pro stromky. Vedou jedle

Vánoce

Provozovatelé plzeňských adventních trhů čtrnáct dní vyčkávali, jestli se situace nezmění, ale pak to vzdali, už začali 130 stánků postupně odvážet.

Podle slov spoluprovozovatele plzeňských adventních trhů Jaroslava Strohschneidera nechtěli riskovat, že by kvůli porušení norem nedostali slíbené kompenzace.

Reklama

Výběr článků

Načítám