Hlavní obsah

Na svatého Martina se ochladí, sněžit ale má jen na horách

PRAHA

Stará pranostika praví, že svatý Martin přijíždí na bílém koni. Lidové rčení odráží meteorologický jev, kdy koncem první listopadové dekády zpravidla přichází ochlazení spojené se sněžením. Frontální systém postupující nad Českou republiku skutečně v noci na sobotu přinese pokles teplot a srážky. Sněžit by ale mělo jen v polohách nad 800 metrů.

Článek

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) klesnou nejnižší noční a ranní teploty pod bod mrazu, konkrétně na mínus dva stupně Celsia. Přes den pak rtuť teploměru nepřekoná hranici devíti stupňů. Bude oblačno až zataženo, oblačnost bude postupně přicházet od severozápadu. V noci na neděli už by mrznout nemělo, odpolední teploty ale čekají meteorologové podobné jako v sobotu.

Na hodnoty kolem bodu mrazu se noční teploty vrátí opět v noci na pondělí, zatímco odpoledne vystoupí maxima na čtyři až osm stupňů. Podobné počasí by mělo vládnout v České republice po celý příští týden.

Pranostiky si všímají, že tzv. martinské ochlazení přichází po období přechodného oteplení, jemuž klimatologové říkají malé léto a které trvá přibližně od 30. října do 9. listopadu. Po příjezdu Martina na slavném bílém koni ale zima ještě nemá vládu pevně v rukou. Další dočasné oteplení je spojováno se svatým Klementem 23. listopadu. Naši předkové říkávali, že "Martinův led bude vodou hned", nebo  "Na svatý Martin ještě se vrátím, ale na svatý Mikuláš mě tu najisto máš".

Listopad v pranostikách
Sv. Theodor - 9. 11.Na svatého Theodora sedlák ještě pilně orá
Sv. Martin  -  11. 11.Na svatého Martina bývá dobrá peřina
Na svatého Martina kouřívá se z komína
Sv. Kateřina - 25. 11.Na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu
Svatá Kateřina strčí housle do komína

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám