Hlavní obsah

Na Šumavě žije kolem 25 rysů

Novinky, jas

Na Šumavě a v sousedícím Bavorském lese žije v současnosti zhruba 25 rysů ostrovidů. Ačkoliv se jejich počet před dvěma lety již blížil 30 kusům, před deseti lety, kdy odborníci začali s jejich monitoringem, bylo rysů pouze 16. Pozitivní je, že oproti loňsku se letos narodilo více mláďat.

Foto: NP Šumava

Rys ostrovid

Článek

Odborníci chování a výskyt vzácných šelem monitorují za pomoci fotopastí.

„Metoda tohoto fotomonitoringu je postavená na tom, že každý rys má svůj jedinečný vzor kresby na srsti a je možné jej pomocí fotopastí opakovaně identifikovat v čase a prostoru. Tato nekontaktní a naprosto šetrná metoda je tak velmi vhodná pro zjišťování informací o životě jedinců i stavu celé populace," vysvětlil zoolog Správy NP Šumava Luděk Bufka.

Vědce neznepokojují ani výkyvy, které velikost zaznamenané rysí populace provázejí. Počty rozmnožujících se samic totiž zůstávají víceméně stabilní. Bufka zároveň připomněl, že některá mláďata mohou žít i mimo území parku, případně park využívají toliko jako migrační koridor.

V sezoně 2016/2017 odborníci zachytili výskyt 27 rysů, v sezoně 2017/2018 to bylo dokonce 29 jedinců. Mezi lety 2009 a 2014 se počet monitorovaných rysů pohyboval kolem 16 kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám