Hlavní obsah

Na Šumavě překvapil příval sněhu, napadlo až 75 cm

Právo, ch

Tři čtvrtě metru sněhu zasypalo v sobotu a neděli Černou v Pošumaví u Lipenského jezera. Ve Vyšším Brodě spadlo za stejnou dobu jen o deset centimetrů sněhu méně. Právu to v neděli odpoledne potvrdila Miloslava Starostová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Dodala, že o něco lépe na tom bylo Novohradsko, kde srážky dosáhly výšky mezi dvaceti až třiceti centimetry.

Článek

S novým sněhem musí v oblasti Šumavy počítat řidiči i silničáři i v průběhu pondělí. " Nelze vyloučit, že na některých horských šumavských místech by mohlo napadnout ještě kolem dalších třiceti centimetrů," dodala Starostová.

Nevěřili svým očím

"Když jsem se ráno vzbudil, nechtěl jsem tomu věřit. Na autě leželo nových čtyřicet čísel sněhu. Kdo vyjíždí na Šumavu, měl by mít s sebou řetězy. Silničáři sice prohrnovali, ale místy jsou silnice sjízdné jen s největším úsilím," řekl Právu jeden z řidičů, který v neděli po poledni dorazil z Lipna do Českých Budějovic.

Potíže měli i šoféři směřující na hraniční přechody ve Strážném. Silničáři sice také zde prohrnovali, ale pro kamióny bez řetězů byly cesty téměř neprůjezdné.

Ve dvou případech museli zasahovat v sobotu večer i energetici. Jak Právo informoval mluvčí energetické společnosti E.ON Vladimír Vácha, u Malont na Kaplicku a nedaleko Čertovy stěny na Českokrumlovsku pod tíhou sněhu spadlo několik stromů, které přerušily v těchto lokalitách na několik hodin dodávky proudu. Do nedělního rána se je podařilo zásahovým četám obnovit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám