Hlavní obsah

Na Šumavě bylo slabé zemětřesení

Na Šumavě v Nové Hůrce mezi Prášily, Hartmanicemi a Železnou Rudou zaznamenali seismologové v neděli před polednem slabé zemětřesení. Otřesy s magnitudem o síle 1,8 stupně byly v tomto roce již druhé. Stejnou silou se země na jihu Čech třásla již 6. ledna. O otřesech informoval vedoucí Ústavu fyziky Země Masarykovy univerzity v Brně Petr Špaček.

Foto: Seismologický informační displej Temelín a Dukovany

Seismologická aktivita zaznamenaná v neděli u Prášil.

Článek

Jednotlivé otřesy zaznamenávají přístroje seismických stanic u šumavské Nové Hůrky už od roku 2018. Dosud bylo v oblasti více než 60 otřesů s magnitudy od minus 0,6 do magnituda dva, z toho 13 zemětřesení mělo magnitudo větší nebo rovno jedné, informuje ústav. Dosud nejsilnější otřes s magnitudem dva byl z loňského 25. října. „Je to novinka, v té oblasti jsme na to nebyli zvyklí,“ konstatoval Špaček.

V západních Čechách se seismické aktivity objevují zejména severně od Chebu. Oblast tam občas postihují zemětřesné roje, což je série zpravidla menších zemětřesení. Dosahují až magnituda kolem čtyř.

Islandským vulkánem hýbou stovky otřesů. Pokud ho vzbudí, bude nad Evropou zle

Evropa

Na otřesy na Šumavě nemají zatím vědci mnoho ohlasů. Podle Romany Hanžlové z Ústavu fyziky Země na ně dosud reagovala jedna žena z Prášil, která vyplnila seismologický dotazník. „Nedělní jsem nezaznamenal, ale to předchozí ano. Je to takový dunivý zvuk, který bych přirovnal třeba k tomu, když se z plechové střechy sesune vrstva sněhu, nebo třeba jako vzdálený výstřel,“ řekl prášilský místostarosta Josef Rada. Pro starostu Železné Rudy Filipa Smolu byla naopak informace o opakovaných otřesech na Šumavě novinkou, nikdy žádný otřes nezaznamenal.

Ústav fyziky Země má podle Špačka rozmístěno po ČR asi 24 seismických stanic, Šumavu ale pokrytou přímo nemá. Nejbližší je stanice u jaderné elektrárny Temelín, otřesy ze Šumavy ale zaznamenaly všechny stanice ústavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám