Hlavní obsah

Na štábu ČSSD schůzovali netopýři. Někteří to nepřežili

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

O tom, že nechávat přes léto trvale nezavřené ventilačky se občas nevyplácí, už vědí své na plzeňském ústředí sociální demokracie.

Foto: archiv DESOP

Netopýři v bytech. Tradiční letní problém

Článek

„Někdo nechal v horním patře budovy na Jiráskově náměstí otevřené okno do zasedací místnosti a ve čtvrtek jsme tam odchytili v celém domě desítky netopýrů hvízdavých,“ sdělil Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

Celkem dvaapadesát jedinců tuto exkurzi přežilo, ale jiní tolik štěstí neměli. „Z plastové svislé lišty od počítačových kabelů jsme vyndali osmačtyřicet uhynulých zvířat ve značném stupni rozkladu,“ konstatoval Makoň.

Plzeň je problémy s netopýry vyhlášená. „Je důležitou migrační křižovatkou, destinací i cestou pro tento druh létajících savců. Navíc letos se netopýrů hvízdavých extrémně urodilo, jejich počty jdou do stovek, to jsme v posledních letech moc nezažili,“ upozornil Makoň, podle něhož jsou v západočeské metropoli nejvíce ohrožené čtvrti Slovany, Bory, Skvrňany, sídliště Severního Předměstí i střed města, podobné problémy ale aktuálně řeší také například Ostrava, Brno, České Budějovice, německý Bonn či Berlín.

Americkou kandidátku na prezidentku pokousal netopýr

Koktejl

„Teplé počasí a vlahé večery jsou v kombinaci s příměstskou zelení, veřejným osvětlením a množstvím létavého hmyzu, který se kolem rozsvícených lamp večer rád shromažďuje, doslova netopýřím rájem,“ doplnil Makoň a vzkázal: „Takže větráte-li v tento čas oknem dokořán, mějte alespoň zatažené záclony nebo si konečně pořiďte a nasaďte do oken ochranná síta proti hmyzu.

Jedete-li na dovolenou, tak určitě nenechávejte otevřené nezabezpečené větráčky či ventilačky. A neotevírejte večer okna do společných prostor domů.“

Reklama

Výběr článků

Načítám