Hlavní obsah

Na SPZ na přání si zřejmě počkáme. Ministerstvo chce změnit zákon

Ministerstvo dopravy ve středu uvedlo, že připravuje nový model registrace vozidel, kdy by registrační značky nevlastnil stát, ale občan. Navrhované změny zároveň znamenají, že se posune termín, od kdy by měly být vydávané tzv. SPZ na přání. Původně to mělo být už od ledna 2015. Ministerstvo také zrušilo předchozí tendr na výrobu značek.

Foto: Martin Žemlička/koláž Novinky, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Stát by podle navrhovaných změn, které se inspirovaly německou praxí, pouze určoval, jak přesně mají poznávací značky vypadat.

U které firmy, a za jakou cenu, si značky řidič pořídí, by mělo nově záležet jen na něm. Spolu s tím souvisí i návrh, že by právo vyrábět značky mohla získat jakákoliv společnost, která by splnila stanovené podmínky pro její certifikaci. Předchozí tendr na výrobu značek ministerstvo zrušilo.

Zřejmě až na podzim

Zavedení nového modelu si podle ministerstva dopravy vyžádá posun účinnosti novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

"Její účinnost bude posunuta zřejmě na konec září příštího roku. S tím souvisí i pravděpodobný posun vydávání SPZ na přání k tomuto termínu. Přesný harmonogram této legislativy ale ministerstvo dopravy teprve určí," uvedl tiskový mluvčí MD Tomáš Neřold.

Novela zákona původně počítala s tím, že od roku 2015 budou úřady moci vydávat značky podle přání motoristů.[celá zpráva]

Možnost získat za poplatek registrační značku na přání bude přitom podle Neřolda zachována.

Značku už v den registrace

Neřold rovněž upozornil, že zavedení nové praxe povede i k tomu, že by lidé mohli značku získat ještě týž den, kdy vozidlo registrují. Nová úprava by neměla registraci vozidla prodražit.

"Majitel si sice bude muset na vlastní náklady pořídit značku, přiměřeně její ceně ale chceme snížit nynější administrativní poplatek za registraci. Je také možné stanovit horní limit ceny registrační značky, který nebudou moci její prodejci překročit," uvedl.

Již v minulosti ministerstvo chystalo obdobnou úpravu. Ale dříve chystaný tendr, který byl nakonec zrušen, vycházel z toho, že registrační značky vlastní stát a jejich výrobu zajišťuje prostřednictvím obří zakázky pro jednu firmu.

Nový tendr do poloviny roku

Zakázka přitom měla být na čtyři roky o objemu více než jedna miliarda korun. Příprava výběrového řízení ale nebyla podle Neřolda v době nástupu ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO) dotažena do konce a několikaletá zakázka pro jednu firmu neodpovídala záměrům nového vedení ministerstva.

Neřold zároveň ale upozornil, že zrušení tendru neznamená, že ministerstvo prodlouží smlouvu se současným dodavatelem, firmou Hicon. "I na přechodné období chceme výrobce registračních značek vybrat v otevřeném, transparentním tendru, který by mohl být vypsán zhruba do poloviny roku," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám