Hlavní obsah

Na sociálních sítích se houfují odpůrci amerického konvoje

Právo, Jan Martinek

Masívní přesun amerických vojáků v obrněncích přes Česko, který je naplánován na přelom března a dubna, už teď vyvolal vášně. Odpůrci se začali houfovat na Facebooku, kde slibují, že Američanům pořádně zatopí. Pod akcí „Zastavíme americký konvoj“ se už šikují stovky lidí. Komunisté sepisují petici. A protesty se ozvaly i z některých hejtmanství.

Foto: General Dynamics

Americký obrněný transportér Stryker ve verzi FSV

Článek

„Ze strany USA jde o demonstraci síly a zastrašování obyvatelstva ČR. Jde o stejnou demonstraci síly, jakou používalo fašistické Německo nebo Sovětský svaz,“ napsal na Facebook jeden z protestujících.

„Amíci jsou příčinou všech válek, přitom se tváří jako světoví ochránci míru. Zákeřná manipulace. I Hitlera oni připravili k II. světové a na veřejnosti se tvářili, jako by fašismus nechtěli,“ píše jiný. Odpůrci konvoje svolávají první demonstraci na sobotu 28. března k budově ambasády USA.

Projíždějící americké obrněnce prý mohou zasáhnout rajčata. „Já sám vím o dvaceti občanech, co se domlouvají na rajčatovém protestu,“ přišlo Právu v dopise.

Proruský server Aeronet.cz vyzývá odpůrce konvoje, aby blokovali hraniční přechody po vzoru rakouských demonstrantů proti Temelínu. „Je to poslední řešení, jak dát americkým ozbrojeným silám a jejich generálům najevo, že v Evropě chceme budovat mír, ne konfrontaci pod koly obrněných transportérů,“ píše server.

Přejezd amerických vojsk v úterý opět ostře odsoudil předseda komunistů Vojtěch Filip – jeho strana sepíše proti konvoji petici.

Pokud chce někdo vyvolat vztek mezi českými občany, že tu máme cizí vojáky, nechť to zkouší.
předseda KSČM Vojtěch Filip

„Co to má vlastně znamenat? Je to provokace, hloupý záměr, aby si někdo myslel, že před sedmdesáti lety osvobozovala americká armáda území ČSR z východu na západ, nebo jen hloupost?“ ptal se Filip.

Ten rovněž uvedl, že má e-mailovou schránku zahlcenou dopisy občanů, kteří si něco takového nepřejí. „Bude vedena petiční akce proti zvyšování napětí na evropském kontinentě. Usilovala-li vláda o diplomatické řešení ukrajinské krize, tak to nyní vypadá, že jde o harašení zbraněmi, které není dobré,“ řekl.

„Pokud chce někdo vyvolat vztek mezi českými občany, že tu máme cizí vojáky, nechť to zkouší. Ale trpělivost českých občanů je na konci,“ uzavřel šéf KSČM.

Podobně mluví i europoslanec KSČM Miroslav Ransdorf. „Je to demonstrace síly, a navíc hodně hloupá. Průzkumy ukazují, že občané ČR tady žádné cizí vojáky nechtějí,“ řekl.

Obavy z ucpaných silnic

Proti se vyslovil šéf hejtmanů Michal Hašek (ČSSD), v rozporu s oficiálním stanoviskem své strany. ČSSD ústy předsedy Bohuslava Sobotky hlásá, že jakožto spojenecká země a člen NATO máme povinnost závazek splnit. Hašek ale varuje, že konvoj ucpe silnice.

„Pokud má americká těžká technika jet s policejním doprovodem po silnicích (standardně se převáží po železnici), určitě to rapidně zvedne podporu NATO, zvláště v kolonách naštvaných řidičů (lze si domyslet i peprnější vyraz). Tohle pan ministr Stropnický moc nedomyslel… A je jedno, jestli budou zasekané silnice státní (dálnice, rychlostní silnice) nebo krajské,“ napsal Hašek na svůj web.

Naopak ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v článku v Právu konvoj hájí. „V případě našeho ohrožení se bez spolupráce se spojenci neobejdeme. Americký přesun přes Českou republiku je tak investicí do naší vlastní bezpečnosti v budoucnu – a to investicí, která bude ze strany obyvatel vyžadovat jen trochu občanské trpělivosti a kázně na silnicích,“ píše Stropnický.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Další výhrada zazněla z Náchoda, jednoho ze tří měst, kudy konvoj přijede z Polska.

„Co nejdříve se hodlám spojit s ministrem obrany, abych ho upozornil na jedno úskalí. Právě tento týden začala ve městě rekonstrukce nejdůležitějšího kruhového objezdu na páteřní komunikaci Náchodem,“ řekl Právu poslanec a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD), který jinak proti průjezdu Američanů nic nemá.

„Už nyní tu je komplikovaný provoz, objízdná trasa prakticky neexistuje. Průjezd konvoje ucpe město na několik hodin,“ dodal.

„Mávat vlaječkami nebudu, nemával jsem ani ruským vojskům. Ale beru to jako fakt, že jsme součástí NATO, a jsem tomu celkem i rád,“ dodal.

„Pardubice nejsou Plzeň“

„Už 3. března se uskutečnilo předběžné jednání se zástupci americké ambasády a zástupci jednotky, která bude mít zastávku v Pardubicích. Naším úkolem je zajistit ubytování v našich prostorech. Konvoj nepožaduje doplnění pohonných hmot. Zajistí si ho z vlastních zdrojů,“ řekla Právu styčná důstojnice pluku Lucie Masaříková.

Neočekává se ani, že by američtí vojáci znásobili tržby v pardubických restauracích a barech. „Dveře budou mít otevřené a mohou se bavit až do rána. Ale myslím si, že nabídka se mine účinkem. Vím, že Pardubice nejsou Plzeň a že se nepíše rok pětačtyřicet,“ řekl Právu spolumajitel diskrétního nočního klubu Dušan Riestel.

Reklama

Související témata:

Související články

Americký obrněný konvoj projede Českem

Americká armáda vyšle obrněný konvoj, který projede 1 800 kilometrů šesti zeměmi střední a východní Evropy. Má jít o ukázku podpory spojenců v NATO proti ruské...

Výběr článků

Načítám