Hlavní obsah

Na Sněžku udeřil orkán desetiletí, vítr dosahoval rychlosti 198 km/h

Právo, Vladislav Prouza

Orkán desetiletí v poryvech o rychlosti 198 kilometrů za hodinu zaznamenali o čtvrteční noci na 1603 metry vysoké Sněžce. Vrchol nejvyšší české hory čelil naposledy podobně intenzivnímu vichru 19. ledna 2007. Orkán Kyrill tehdy dosahoval rychlosti 216 kilometrů v hodině. Rok poté, skoro na den přesně, stihla Sněžku obdobně silná větrná smršť. Hranice orkánu začíná na 118 kilometrech za hodinu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Sněžka (ilustrační foto)

Článek

„Posledních devět let, co jsem tady, něco takového nepamatuji. Rychlost větru v poryvech až 150 kilometrů v hodině není na Sněžce nic mimořádného. Na to jsme zvyklí. Tohle už ale bylo něco jiného,“ potvrdil polský meteorolog Pavel Paźuchowski.

Stavby na střeše Čech, včetně sto padesát let staré kapličky sv. Vavřince a nové České poštovny, poslední mimořádné řádění větrného živlu bez pohromy přestály. Orkán ale pořádně zacloumal „létajícími talíři” na Polské boudě z poloviny sedmdesátých let minulého století.

„Kývala se jako koráb na rozbouřeném moři. Ale vydržela,“ popsal meteorolog, který strávil noc ve vrcholové polské observatoři.

Větší škody vítr nezpůsobil

Vrchol Sněžky zasypal i první podzimní sníh. „Napadlo od výšky 1200 metrů nad mořem okolo jednoho centimetru. Souvislou vrstvu chumelení ale nevytvořilo. Naposledy padal sníh minulý měsíc, ale ten se na zemi neudržel,“ přiblížil polský meteorolog.

Silničáři museli ve čtvrtek v noci kvůli stromům spadlým na trakci vysokého napětí uzavřít jedenáctikilometrový úsek silnice od křižovatky v Temném Dole po bývalý hraniční přechod v Horní Malé Úpě.

„Energetici potřebují prostor, aby mohli poškozené vedení opravit. Počítám, že uzavírka potrvá do pátečního poledne,“ předjímá náměstek ředitele Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje Přemysl Noháček. Kyrill za sebou před deseti lety zanechal v Krkonoších spoušť v podobě skoro stovky hektarů zdevastovaného lesa. Orkán tehdy znehodnotil možná 72 tisíc kubíků dřeva.

„Krkonošských lesů se podle prvotních informací řádění čtvrtečního vichru velkoplošně nedotklo,“ okomentoval mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. Větrná smršť z poloviny letošního srpna místy s dvousetkilometrovou rychlostí za sebou v podhorských oblastech Česka nechala sto tisíc kubíků rozlámaných stromů. Horám se vesměs vyhnula.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám