Hlavní obsah

Na Slovácku očkují seniory dům od domu

Právo, Aleš Fuksa

Dům od domu chodil v pondělí v Popovicích na Slovácku mobilní tým s lékařkou a třemi zdravotními sestrami, aby naočkoval více než osmdesátileté seniory proti koronaviru. Jde o zkušební skupinu, podle které může by mohli být ve Zlínském kraji očkováni senioři i v dalších vybraných obcích.

Očkování seniorů v PopovicíchVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

V Popovicích mělo v pondělí o očkování zájem 31 z celkem padesátky seniorů nad osmdesát let. „Zkoušíme, zda bude tento systém vyjíždění do menších obcí rychlejší než očkování přes praktické lékaře,“ řekl Právu hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO).

Původně se měli senioři dostavit do místní sokolovny. Vzhledem k třeskutým mrazům, které se v pondělní ráno blížily ve Zlínském kraji ke dvaceti stupňům pod nulou, však mobilní tým zdravotníků spolu s vedením obce rozhodl, že seniory naočkuje přímo v jejich domovech.

Chlíbek: Tempo očkování musí zrychlit

Koronavirus

„Je to pro tuto skupinu obyvatel naší obce jednoznačně výhoda. Ve čtvrtek jsme každého zvlášť oslovili a v pátek je spolu se zdravotníky z očkovacího místa zavedli do systému. Nemuseli se registrovat sami. Nemuseli navíc chodit do očkovacího centra. Vakcínu jsme měli domluvenou se Zlínským krajem a lékařkou, která má přihlášené očkovací místo,“ sdělil Právu starosta Popovic Martin Slováček (NK).

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Lékařka Parvine Gricová se chystá očkovat proti koronaviru jednoho ze seniorů v Popovicích na Slovácku.

Mobilní tým zajistili zdravotníci ze soukromé ambulance Medical Plus spolu s praktickou lékařkou Parvine Gricovou. „Paní doktorka Gricová zjišťuje stav jednotlivých pacientů a ty pak očkuje. Pomáhá jí zdravotní sestřička Dominika. Pak máme další dvě sestřičky, z nichž každá zůstává v domě s naočkovanými pacienty po dobu třiceti minut. Za dvě hodiny můžeme mít v Popovicích hotovo,“ uvedla Eva Dokoupilová z Medical Plus.

Připravených měl tým v pondělí pro seniory sedmdesát dávek. Po Popovicích proto vyrazil do sousedního Podolí, kde na ně čekalo dalších asi dvacet seniorů.

Liberecký hejtman Půta kritizuje rozdělování vakcín. Praha a Brno jich prý dostávají víc

Domácí

„Očkování je nejlepší prevencí infekčních nemocí. V tuto chvíli musíme ochránit nejkřehčí skupinu populace, která je zároveň nejvíce ohrožena. Jsem ráda, že jsme tým rozjeli,“ řekla lékařka Gricová a doplnila. „Je vidět, že lidé pochopili, že se bez očkování do normálního životního režimu nedostaneme. V tuto chvíli jiný způsob obrany proti covidu nemáme.“

Za očkovací tým v obci byli lidé rádi

Mobilní očkovací tým vítali obyvatelé Popovic vstřícně. Nechyběl ani humor. Prvním očkovaným seniorem byl v Popovicích Miloslav Šácha. „Cítím se celkem dobře. Nic jsem nepil, tak...,“ nedokončil větu pan Šácha. „Dobře,“ pousmála se odpovědi na otázku, zda se cítí zdravý, lékařka Gricová.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Lékařka Parvine Gricová očkuje Zdeňka Staška z Popovic na Slovácku.

Po něm přišli na řadu manželé Anna a Zdeněk Staškovi. „Hned jsem se rozhodla, že se nechám očkovat. Měli jsme původně s dcerou domluvené, že nás zaveze na středisko, ale jsem ráda, že nikam nemusím,“ přiznala paní Stašková. Na otázku, jak se cítí po očkování, Právu odpověděla s mísou plnou bábovky v dlaních. „Cítím se dobře, šak aj talíř udržím,“ odpověděla s úsměvem na rtech.

Reklama

Výběr článků

Načítám