Hlavní obsah

Na silnicích leží sníh, někde se tvoří ledovka. Kalamita v Jablonci přetrvává

České Budějovice
Aktualizováno

Na českých a moravských silnicích leží po čtvrtečním nočním sněžení sněhová vrstva i rozbředlý sníh, místy se tvoří ledovka či náledí. Ošetřeny jsou dálnice a hlavní tahy. Teploty v noci klesaly hluboko pod nulu. Další sněžení by mělo přijít odpoledne, kdy se také začne oteplovat. Kalamitní stav v Jablonci nad Nisou potrvá nejméně do pondělí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kalamitní stav v Jablonci nad Nisou potrvá minimálně do pondělí. Na deponii už bylo odvezeno skoro 800 tun sněhu. Hlavní tahy ve městě jsou průjezdné.

Na dálnici D1 mezi 141. a 188. kilometrem je snížená viditelnost kvůli sněhovým srážkám, i tam silničáři doporučují zvýšenou opatrnost. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje.

Kluzká D1 může být i na Vysočině. „Na vedlejších silnicích v kraji leží ujetá nebo zledovatělá vrstva sněhu, v noci podle dispečerky krajských silničářů Evy Muškové sněžilo v celém kraji.

Dálnice D6 ve směru od Chebu na Sokolov byla na 148. kilometru uzavřena kvůli nehodě dvou nákladních aut. Silnice v Karlovarském kraji mohou namrzat. Uzavřeny jsou stále některé úseky horských silnic v Krušných horách. Jde o úsek z Božího Daru směr Zlatý Kopec, silnice mezi Přebuzí a Rolavou a Jindřichovicemi a Hájem. V Krušných horách by mělo začít sněžit už během dopoledne.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Velké problémy způsoboval 9. ledna 2019 sníh a vítr na silnicích v okolí Božího Daru na Karlovarsku.

V Královéhradeckém kraji v noci sněžilo a na silnicích v pátek ráno zůstávaly zbytky rozbředlého sněhu. Opatrní musejí být řidiči zejména v Krkonoších a na Trutnovsku a Náchodsku. V Orlických horách na Rychnovsku na silnicích leží vrstva ujetého sněhu a místy se na nich může tvořit náledí.

Na jihočeských silnicích se v pátek ráno místy tvoří ledovka a sněhové jazyky. Silničáři zasahují v kraji s veškerou technikou. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Téměř všechny sypače vyjely již večer. Ráno místy drobně sněžilo a sníh začal namrzat. Kolem Studené na Jindřichohradecku a ve vyšších polohách okresu Tábor u Mladé Vožice a Choustníku se tvoří sněhové jazyky. „A teď volali hasiči, že na silnici mezi Horní Vltavicí a Kubovou Hutí je ledovka,” řekla ráno dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Hana Vykouková.

Horské silnice Moravskoslezského kraje jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Leží na nich zbytky sněhu, ve vyšších polohách navíc i ujetá vrstva. Na Bruntálsku se tvoří sněhové jazyky. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic.

Na Bruntálsku je viditelnost snížena vlivem sněžení. Stejně tak i v Beskydech, kde je i mlha.

Anketa

Dělá vám cestování v posledních dnech kvůli sněhu problémy?
Ano
20,8 %
Ne
79,2 %
Celkem hlasovalo 159 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám