Hlavní obsah

Na puči proti Sobotkovi se podílela ostravská ČSSD, tvrdí tamní primátor

Aktualizováno

Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) obvinil ostravskou ČSSD pod vedením Adama Rykaly, že se podílela na přípravě vnitrostranického puče proti šéfovi soc. dem. Bohuslavu Sobotkovi. Tamní buňka prý připravovala půdu pro to, aby vedení strany mohl po volbách převzít první místopředseda Michal Hašek.

Foto: Profimedia.cz

Primátor Ostravy Petr Kajnar

Článek

Kajnar, který je krajským předsedou ČSSD, už před volbami dvakrát napadl kandidátní listinu ČSSD v kraji. Ostravská ČSSD ho v tomto týdnu navíc vyzvala k tomu, aby se vzdal svého členství ve straně. To ale ostravský primátor odmítá.

Stojí si za tím, že byl nejprve odstaven z předsednictva strany a následně z kandidátní listiny, protože bylo nutné zbavit se lidí, kteří by podporovali Sobotku. Argumentuje navíc tím, že Rykala a další členka ostravské ČSSD Lenka Fojtíková se na povolebním jednání předsednictva strany postavili proti Sobotkovi.

Kajnar: Čím méně sobotkovců, tím pro ně lépe

Ostravská ČSSD se podle něj snažila i o to, aby se na kandidátku dostalo co nejméně příznivců Lubomíra Zaorálka, jenž je považován za stoupence Sobotky. "Otevřeně řečeno, kdyby měli ještě trochu více síly, tak na kandidátku nepustí ani Luboše (Zaorálka). Čím méně příznivců Sobotky, tím to pro ně bylo lepší," prohlásil Kajnar, podle kterého to takto fungovalo i v jiných regionech.

Kajnar tvrdí, že v ohrožení je nyní i jeho působení v čele ostravské radnice, a podle jeho mínění se ostravská ČSSD pokusí v zastupitelstvu získat dostatečnou podporu pro to, aby byl odvolán. "V tuto chvíli jsou v defenzivě po tom, co se stalo v Praze. Kdyby byla síla na jejich straně, tak už bych byl odvolán," řekl Kajnar.

Nesmysl, reagoval Moravskoslezský hejtman

Moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka, který je zároveň místopředsedou ostravské ČSSD, nadzvedly Kajnarovy útoky doslova ze židle. „Všechno je to absolutní nesmysl,“ řekl v reakci na primátorovy výroky. „Považuji situaci v sociální demokracii za naprosto schizofrenní a jako člověk, který ji pomáhal zakládat, za šílenou a neuvěřitelnou,“ dodal.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD)

Uvedl, že Kajnara vždy podporoval, byť se v některých věcech v poslední době neshodli. „Musím se s ním sejít a vydiskutovat si to. To, co ale říká, je absolutně vyloučeno,“ ujistil Novák s tím, že údajně ví, odkud vítr fouká. „Petr Kajnar momentálně naslouchá lidem, kteří vstoupili do sociální demokracie kvůli vlastnímu prospěchu.“

Podle hejtmana se jedná o část dnes již bývalých mladých sociálních demokratů, z nichž někteří už byli členství ve straně dokonce zbaveni. „Moc dobře vím, kteří pánové na brněnském sjezdu naháněli hlasy pro Michala Haška. A ti dnes chodí za primátorem a říkají mu tyto bludy,“ poznamenal Novák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám