Hlavní obsah

Na prohořívající haldě Ema bylo o víkendu rušno

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Také ostravskou haldu Ema během minulých dnů zasypaly hromady sněhu. Jenže jižní strana zůstává stále bez sněhové pokrývky. Sníh se zde neudrží, protože halda uvnitř hoří. Na jejím povrchu je kolem 60 až 80 stupňů, uvnitř haldy ale může podle odborníků být až 1500 stupňů.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Halda Ema je oblíbeným výletním místem. Je odsud hezký pohled na Ostravu.

Článek

Vstup na Emu je pro turisty povolen, ale musí dodržovat zásady bezpečnosti, které zavedl vlastník haldy, státní podnik Diamo.

Na haldě Ema je tak nyní velmi rušno. O víkendu ji výletníci vzali útokem, aby si zajímavost se sněhem na jednom z nejvyšších bodů Ostravy prohlédli na vlastní oči. A nevadil jim ani zápach a dýmající oblaky kouře, které vychází ven prasklinami z uvnitř hořící haldy.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

O víkendu ostravskou haldu Ema navštívilo hodně lidí. Fotili si, jak se zde neudrží sníh, protože halda uvnitř hoří.

„No, žádná sranda to není. Je tu všude takové červené bláto. Vstup je tady na vlastní nebezpečí. Jako nahoru se šlo vcelku dobře, ale dolů to klouže,“ svěřila se například Právu Žaneta Koláčková z Ostravy-Poruby, která se o víkendu vydala na haldu Ema s celou rodinou.

„To je fakt zajímavé, jak se tady ten sníh neudrží. Často tady bývá i zeleň na určitých místech, i když všude kolem je už podzim či zima. Je tu teplomilná flóra a hmyz. Chodíme sem často, jen těch lidí jsem tu dnes čekala méně,“ ukazovala důchodkyně Anička ze Slezské Ostravy.

„Teď je to tu takové zajímavější, kvůli tomu sněhu. Kolem dokola je ho plno, všude nasněženo a tady září ta rudá hlína. Dost to tu ale dnes smrdělo a ty výpary dýmu byly hodně silné, asi za to může ten mráz,“ popisoval zase osmnáctiletý Dušan Janek z centra Ostravy, který se na haldu vydal po žluté stezce z Černé louky.

Na Sněžku vyrážejí rodiny, lyžaři, ale také naháči

Domácí

Podle odborníků byla halda Ema založena zřejmě už kolem roku 1920. Plnili ji hlušinou z okolních dolů, která obsahovala i zbytky hořícího uhlí. Dnes měří uměle vytvořený kopec 315 metrů a je atraktivní pro výletování. Každoročně se zde konají i novoroční výšlapy. Letos však musel být výšlap kvůli epidemii zrušen.

Diamo haldu pravidelně monitoruje

„Máme informace, že se halda Ema stala nyní ještě oblíbenějším místem pro turisty, že je tam více rušno. Není se co divit, když je vše kolem zavřené, třeba i nedaleká zoologická zahrada,“ reagovala mluvčí státního podniku Diamo Jana Dronská. Dodala, že podnik v minulých letech udělal řadu opatření k zajištění bezpečnosti haldy Ema. „Je ale potřeba mít na paměti, že se stále jedná o uložiště těžebního odpadu,“ připomněla Dronská.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Na prasklinách vznikly z kamení tzv. technické průduchy, které rozptylují do vzduchu plyny vzniklé uvnitř haldy hořením zbytkového uhlí.

„Provádíme zde například pravidelný teplotní a plynový monitoring každé dva měsíce a jednou za rok navíc i letecký průzkum termické aktivity. V nejrizikovější části, která je překrytá kamenivem kvůli rozptýlení plynů, je navíc i speciální sonda, z níž máme dálkovým přenosem data kontinuálně,“ líčila situaci na haldě Ema mluvčí Diama s tím, že výsledky jsou dlouhodobě pozitivní.

„Můžeme konstatovat, že situace na této ostravské haldě je dlouhodobě stabilní a při dodržení všech pravidel je výlet pro návštěvníky bezpečný. Musí se držet na stezce a nestavět si tam třeba stan,“ shrnula Dronská s tím, že s termickou aktivitou mají ještě dvě haldy. „Jde o heřmanickou haldu a haldu Hedvika v Petřvaldě.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám