Hlavní obsah

Na primátorku Krnáčovou míří další trestní oznámení

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, trj, tin

Pražští zastupitelé TOP 09 v pondělí podávají další trestní oznámení na primátorku Adrianu Krnáčovou (za ANO). Podle předsedy klubu Václava Novotného je to kvůli podezření na čtyři trestné činy. Jde například o porušování povinnosti při správě cizího majetku či zneužití pravomoci úřední osoby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Adriana Krnáčová (ANO)

Článek

Krnáčová se protiprávního jednání měla dopustit v kauze řešení sporu mezi městem a majitelem Škodova paláce, v němž sídlí magistrátní úředníci. Praha se domáhá snížení nájemného.

Primátorka si totiž psala se zástupci majitele Škodova paláce a mimo jiné měla slíbit, že vybere nového právního zástupce města z advokátů, které jí protistrana navrhla.

TOP 09 podala na Krnáčovou již jedno trestní oznámení, v němž vyslovila podezření, že mohlo dojít k ovlivnění výběru právního zastoupení v kauze Škodova paláce ve prospěch protistrany.

Kolikrát se neuklikla? ptá se opozice

Krnáčová omylem poslala e-mail, v němž je celá záležitost popsána, opozici, neboť zaměnila jméno svého spolupracovníka se jménem opozičního zastupitele. [celá zpráva]

„Kolik takových věcí se ještě stalo a primátorka se neuklikla?” ptal se Novotný.

Krnáčová kritiku odmítá a trvá na tom, že právní kancelář byla vybrána transparentně a v souladu s pravidly. Smlouvu se nicméně magistrát rozhodl zrušit a město bude právníky hledat znovu.

Opozice chce odchod primátorky

V úterý mají o odvolání Krnáčové jednat pražští zastupitelé. Opozice se proto zkouší domlouvat s radními na podpoře svého návrhu. Strany magistrátní koalice tvořené hnutím ANO, ČSSD a Trojkoalicí se nicméně za primátorku postavily a o jejím odvolání neuvažují.

Předseda pražské ODS Filip Humplík vyvěsil na web sedm důvodů, proč bude v úterý požadovat hlavu Krnáčové. Mimo jiné také proto, že se podle něj nemůže rozhodnout, zdali je primátorkou, nebo zaměstnankyní Andreje Babiše.

„Místo aby v Kongresovém centru tvrdě hájila zájmy Prahy a Pražanů, postupuje naprosto v souladu s ministrem financí, kterému jde o ovládnutí Kongresového centra,“ píše Humplík. Vyčítá jí také, že se ve funkci chová nedůstojně, a řadu dalších chyb, například neschopnost uhlídat rozpočet a netransparentnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám