Hlavní obsah

Na pražském Smíchově vyroste nová čtvrť za 15 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Změna územního plánu, kterou v úterý posvětila pražská rada, umožní přeměnu 50 hektarů v okolí Smíchovského nádraží na novou městskou čtvrť. Železniční sklady a část kolejišť nahradí v horizontu deseti až dvaceti let kancelářské, obchodní i bytové domy. Přestavba se dotkne Smíchovského nádraží, vznikne autobusový terminál a záchytné parkoviště, řekl ve středu náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09). Roky diskutovanou změnu musí ještě schválit zastupitelé.

Foto: Sekyra group

Vizualizace projektu

Článek

Materiál v úterý prošel radou i přes nesouhlas odborné komise, která je poradním orgánem rady. "Stanovisko komise nebylo negativní, ale nejednoznačné," řekl na dotaz ČTK Hudeček. Členové komise podle něj měli odlišné názory. "U tak velké změny se dvanáct architektů prostě neshodne," doplnil.

Foto: Sekyra group

Vizualizace projektu

Komisi se mimo jiné nelíbil plán na výstavbu blokových domů. Poukázala také na nutnost vyřešit problematiku železniční, automobilové a městské hromadné dopravy. V souvislosti s tím se diskutuje i přeplněnost Barrandovského mostu a zvažovaná výstavba dalšího mostu, který by oběma břehům Vltavy od dopravy ulehčil. Hudeček dnes řekl, že změna územního plánu umožňuje výstavbu takzvaného Dvoreckého mostu, který bude sloužit pro tramvaje, případně autobusy. Praha ale podle všeho takovou investici zatím neplánuje.

Stavět by se mohlo v roce 2015

Majitelem velké části pozemků v lokalitě Smíchova je společnost Sekyra Group, která hodlá vybudovat projekt Smíchov City. Kromě kanceláří a bytů počítá i s výstavbou školy. "Srdcem území se stane moderní nákupní centrum," uvádí investor na webu. Podle Hudečka na padesátihektarovém území vzniknou dva hektary parků.

Foto: Sekyra group

Vizualizace projektu

Leoš Anderle ze Sekyra Group rozhodnutí rady přivítal. "Rozhodnutí vítáme, je pro nás velmi důležité," řekl. Společnost by podle něho chtěla v polovině příštího roku získat první územní rozhodnutí, v roce 2015 se začne stavět. Předpokládané náklady se pohybují kolem 15 miliard, uvedl Anderle.

K plánu na přestavbu nádraží měla v minulosti připomínky radnice Prahy 5, třeba kvůli umístění autobusového terminálu. K rozhodnutí rady se ale dnes ústy mluvčí Ivony Kratochvílové vyjádřit odmítla. Nemá prý k tomu dostatek informací.

Foto: Sekyra group

Vizualizace projektu

O využití rozsáhlých území v okolí pražských nádraží se vedou roky bouřlivé debaty. Kromě Masarykova a Smíchovského nádraží magistrát připravuje i další dvě změny územního plánu, které by měly řešit budoucnost Nákladového nádraží Žižkov a nádraží v Bubnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám