Hlavní obsah

Na pouti do Španělska zradilo českého vozíčkáře zdraví, zemřel ve Francii

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vozíčkář Milan Langer (60), který se 21. března vydal s partou šesti přátel na téměř 3 500 kilometrů dlouhou pěší pouť z Olomouce do španělského do Santiago de Compostela, ji nedokončí. Ve středu 7. srpna zemřel po překonání více než dvou tisíc kilometrů v nemocnici v jihofrancouzském regionu Midi-Pyrénées.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Vozíčkář Milan Langer

Článek

O úmrtí Langera informoval na sociálních sítích Spolek Trend vozíčkářů Olomouc, který sám Langer zakládal. Hlavním cílem poutníků, kteří cestu naplánovali na dvě stě dní, byla svatojakubská katedrála v Santiagu de Compostela, v níž je hrob sv. Jakuba. Pokud se poutníkům podaří dojít až sem, jsou jim podle legendy odpuštěny všechny hříchy.

Langer přitom plánoval, že od ní ještě poputují na nedaleké pobřeží Atlantického oceánu. „Chceme ukázat jiným, že to lze překonat, že nemusí trčet u telenovely nebo nadávat u televizoru či v hospodě, že člověk má žít naplno. Osobně chci také ukázat, že život i s těžkým fyzickým handicapem může být pestrý a bohatý,“ řekl Právu před poutí Langer.

Tělesný handicap nevnímal ani tolik o omezení, je to spíš výzvu. „Pokud mohu sloužit někomu jako inspirace, když má nějakou bolístku, že se mu něco v životě nedaří, a on to přece dokáže, tak budu jedině rád. Je to přidaná hodnota k našemu putování,“ podotkl. Po celou cestu až na jih Francie jej střídavě tlačili a tahali jeho přátelé, kteří na výlet vyrazili bez doprovodného vozidla.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Vozíčkář Milan Langer v březnu krátce před tím, než se s přáteli vydal na pouť do Španělska.

Vše potřebné si nesli s sebou. „Spát budeme v tělocvičnách, na farách, v levných hotýlcích či u dobrých lidí, pokud nám přespání nabídnou,“ poznamenal před poutí Langer s tím, že minimálně jednou týdně plánují poutníci den tzv. regenerace.

„Milan se narodil se svalovou dystrofií, která ho provázela 60 let. Bohužel mu nedovolila dokončit tuto pouť, ale věříme, že putuje s námi. Při odchodu z nemocnice jsem mu popřál Buen Camino (šťastnou pouť), a jak ho znám, vím, že to nevzdal,“ napsal na Facebooku Langerův spolupoutník, Slovák Jozef Kivoň s tím, že padlo rozhodnutí pouť do Santiaga dokončit.

K Langerově hospitalizaci podle něj došlo kvůli celkovému vyčerpání komplikovanému infekcí. Jeho tělo tento nápor nakonec nezvládlo. Zesnulý vystudoval filozofickou fakultu v Brně, obor filologie.

Od roku 1997 pracoval v sociálních službách, jako vedoucí neziskové organizace Spolek Trend vozíčkářů Olomouc, později jako předseda krajské rady osob se zdravotním postižením. Dlouhodobě aktivně pracoval v organizacích zdravotně postižených.

Reklama

Výběr článků

Načítám