Hlavní obsah

Na Pardubicku se objevily další dva případy ptačí chřipky

Novinky, aš, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD ORLICÍ

V Netřebech u Českých Heřmanic a u Kosořína u Chocně na Orlickoústecku veterináři zjistili ptačí chřipku. Je to letos již třetí a čtvrtý případ v lokalitě. Novinkám to potvrdil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Testy potvrdily výskyt viru H5N1 u asi dvaceti kusů drůbeže.

Článek

"Mohu potvrdit, že v oblasti kolem Nořína byly zjištěny další dvě farmy, kde byl nalezen virus ptačí chřipky," uvedla mluvčí Pardubického kraje Kateřina Nohavová.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna byly zasaženy chovy v Chocni a v Netřebech. Celkem se jedná o 67 000 kusů drůbeže. Ve čtvrtek ráno je veterináři začnou likvidovat.

"Na nákazu se přišlo v rámci monitoringu, tedy v rámci vyšetřování všech farem v okolí. Bylo provedeno asi dvacet výtěrů u náhodně vybraných kusů drůbeže a nich bylo zjištěno, že jsou kusy nemocné. Když se u kusů prokáže, že mají virus je, je prakticky jasné, že dřív nebo později by nemoc propukla. Pozitivní je na tom to, že se virus zjistil dříve než drůbež začala hynout, čili možnost jejího rozvlečení je menší a pro člověka je riziko také minimální," dodal Duben.

Veterináři večer potvrdili, že drůbež se nakazila virem H5N1 a budou proto muset utratit veškerou drůbež v okolí tří kilometrů od místa nákazy.  "Bude se utrácet v tom tříkilometrovém pásmu i u drobnochovatelů. Bohužel je to tak," uvedl Duben.

"Policie uzavřela přístupové cesty k obou farmám. Z centrálních skladů bude dodán pro zasahující složky lék Tamiflu," popsal prvotní kroky vicehejtman a úřadující předseda bezpečnostní rady kraje Roman Línek.

Duben také sdělil, kolik je na které z postižených farem kusů drůbeže: "V obou případech jde o rozmnožovací chovy drůbeže. V prvním případě v Chocni je to něco přes 50 000 kusů a v Netřebech je to malinko přes 17 000."

Kvůli viru H5N1 bylo usmrceno přes 30 000 kusů drůbeže

Nákaza ptačí chřipky se objevila v okolí Nořína poprvé v polovině června v obci Tisová na Orlickoústecku u chovných krůt. Jednalo se o celkově patnáctý případ výskytu v České republice. Bylo zde usmrceno 6000 kusů drůbeže. Současně veterináři utratili asi tisícovku kusů drůbeže v domácích chovech.

Na farmě brojlerů v obci Nořín, vzdálené čtyři kilometry od Tisové, byl  na konci června zjištěn další výskyt ptačí chřipky.  Virem H5N1 se tu nakazilo 60 ptáků a veterináři museli zlikvidovat 27 800 kusů drůbeže. Nákazu ptačí chřipkou objevili veterináři i u labutě u lednických rybníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám