Hlavní obsah

Na odškodnění pro postiženého Filipa se složí stát a kraj

– ČESKÉ BUDĚJOVICE

Rodina postiženého dvanáctiletého Filipa Němce z Cizkrajova na Českobudějovicku stále čeká na odškodnění ve výši 15 miliónů korun, které jí na začátku června přiřkl soud. Sumu má zaplatit místní škola. Obec, která školu zřizuje, nemá na odškodnění peníze. Proto se na něj složí stát a kraj, obec přispěje podle svých možností.

Článek

"Chceme naplnit nárok o vyplacení 15 miliónů poškozené rodině. Z části by se na tom podílela obec Cizkrajov, zčásti kraj a zbytek by měl doplatit stát," řekl Novinkám jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS).

Celkem bude připravena částka 16 miliónů, aby mohly být zaplaceny i případné úroky. Cizkrajov poskytne tři milióny korun, jihočeský kraj pět, ministerstvo financí rovněž pět a ministerstvo školství zbývající tři milióny korun. Postup musí ještě schválit zastupitelstva. Jihočeští zastupitelé zasednou 18. září a cizkrajovští v příštích 15 dnech.

Ministryně školství Dana Kuchtová v České televizi zdůraznila, že přispění státu je pouze výjimečné a školy rozhodně nemají počítat s tím, že by jim ministerstvo v budoucnu odškodnění platilo. Úřad prý usiluje o to, aby se školy proti podobným situacím pojistily.

Čekání na sumu zdržuje léčbu

Dvanáctiletý Filip je zcela odkázaný na péči druhých. Zaměstnanci školy podle soudu v roce 2003 zanedbali dohled při koupání žáků. Filip zůstal pod vodou 10 minut a od té doby má poškozený mozek.

Čekaní na sumu podle rodičů zdržuje léčbu. Rodina se rozhodla obrátit se na německé pracoviště, kde se transplantují kmenové buňky, na to ale potřebuje peníze.

"Filip mohl mít o prázdninách za sebou první infuzi kmenových buněk v zahraničí. My ale pořád zkoušíme, jestli by se nepodařilo léčbu uskutečnit v České republice," řekla chlapcova matka Martina Němcová.  Stav Filipa je velmi vážný, nachází se v bdělém bezvědomí a prakticky nevnímá svět kolem sebe.

Škola v obci zanikne

Kromě odškodnění byli k podmíněným trestům odsouzeni i pedagogové, kteří zanedbali péči na školním výletě, během nějž se tragédie stala. Peníze rodině přiřkl soud v Třebíči a potvrdil i krajský soud.

Obec by sice rodině peníze ráda dala, suma je ale ve výši tří ročních rozpočtů celého Cizkrajova. Obec na konci školního roku zastavila škole činnost, rodiče z ní začali žáky odhlašovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám