Hlavní obsah

Na obranu Bushe bude připravena i URNA

Právo, rak
PRAHA

Bezpečnost amerického prezidenta George Bushe během jeho přejezdů mezi jednotlivými jednáními budou chránit také čeští policisté z Útvaru rychlého nasazení (URNA). K dispozici k tomu budou mít speciálně upravený vůz Toyota Landcruiser.

Článek

"Součástí kolony je náš protiútočný tým. Ten má v případě napadení případnými teroristy odrazit útok a zajistit, aby mohla být chráněná osoba evakuovaná ostatními vozy do bezpečí," vysvětlil Právu ředitel URNY Libor Lochman.

Doslova zkouškou ohněm prošel tento vůz vyrobený před osmi lety v Iráku, kde v letech 2003 a 2004 chránil pracovníky české ambasády. Stal se i terčem střelby, ale z vážného incidentu vyšel bez vážného poškození. Bylo to dáno i jeho výbavou - auto, které se záměrně zvenčí nijak neliší od ostatních, je celé opancéřované.

Několik centimetrů tlustá skla jsou neprůstřelná a má speciální pneumatiky. I v případě jejich prostřelení umožní autu jet bez potíží dalších 50 kilometrů. Navíc je na předním a zadním skle střílna, která umožní posádce bránit se zevnitř. Příslušníci URNY budou také nasazeni jako odstřelovači na střechách budov, kolem nichž má projíždět Bushova kolona. Pro odstrašení případných útočníků budou někteří z nich dobře vidět, další naopak budou sledovat dění dobře ukrytí. Spolupracovat s nimi budou i američtí snajpři. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám