Hlavní obsah

Na obraně jsou další předražené zakázky za miliardy

Právo, Oldřich Danda

Jako houby po dešti se začaly na ministerstvu obrany množit zakázky, jejichž reálná cena je výrazně vyšší, někdy i dvojnásobná, než ministerstvo původně odhadovalo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar

Článek

Po kauze s radary Vera NG a rušičkami Starkom, kvůli nimž skončil náměstek pro vyzbrojování, ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) v pondělí přiznal další miliardové pochybení svých úředníků.

V mimořádné tiskové zprávě sdělil, že odmítá podepsat smlouvy na modernizaci 33 kusů tanků T-72M4CZ a 15 vrtulníků Mi-171Š, protože výsledná cena se vyšplhala podle informací Práva skoro na dvojnásobek – v prvním případě na 1,8 miliardy a ve druhém na 1,4 miliardy.

Metnar to schytal v ANO za radary a slíbil čistku. Náměstek raději rezignoval

Domácí

Modernizace tanků by měl provést státní podnik VOP z Nového Jičína a vrtulníky pro armádu spravuje státní podnik LOM Praha.

Metnar v pondělí uvedl, že přijal opatření, aby se podobné chyby neopakovaly. „U rozběhnutých zakázek na modernizaci tanků a transportních vrtulníků zatím nedošlo k podpisu smluv. A nestane se tak, dokud nebude známá a zdůvodněná reálná cena. Žádné velké navýšení cen nebudu tolerovat. Chci, aby vše bylo po faktické a procesní stránce zcela v pořádku,“ řekl Metnar.

Tanky a vrtulníky

Zakázku na modernizaci tanků vláda vzala na vědomí loni 17. června. Obrana informovala, že u tanků vymění hlavně zastaralý systém řízení palby a radiostanice. Předpokládaná hodnota zakázky byla 908 milionů korun bez DPH. Teď státní podnik VOP připravil podle informací Práva smlouvu na 1,8 miliardy korun.

Se zakázkou na modernizaci vrtulníků přišel na vládu Metnar loni 4. listopadu.

Metnara tepali i vlastní poslanci

Domácí

Podle tiskové zprávy byla předpokládaná cena 791,73 milionu. Podle zdroje Práva se cena za čtyři měsíce vyšplhala na 1,4 miliardy. Státní podnik LOM by měl do všech 15 vrtulníků zabudovat nové palubní odpovídače a u osmi vrtulníků by měl vyměnit radiostanice a namontovat nový radionavigační systém.

Obrana už měsíc řeší špatně naceněné zakázky. Nejdříve se ukázalo, že Metnar loni v únoru vládu informoval, že dva radary Vera NG od pardubické firmy ERA budou stát 780 milionů korun. Během vyjednávání ale ministerstvo zjistilo, že reálná cena je dvojnásobná, ale sněmovní výbor pro obranu ani vládu o tom, že cena bude 1,5 miliardy, neinformovalo.

Pak vyšlo najevo, že Metnar vládu a výbor informoval mylně i u zakázky na osm rušiček Starkom, které kompletuje státní podnik Vojenský výzkumný ústav.

Původně měly stát 960 mi­lionů korun, ale nakonec ministerstvo souhlasilo s cenou 1,45 miliardy.

Když začal resort obrany kritizovat i premiér Andrej Babiš a poslanci ANO, kteří si stěžovali, že je Metnar o chybných zakázkách neinformoval, takže je pro ně těžké ho poté na veřejnosti hájit, rezignoval náměstek pro vyzbrojování Filip Říha.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám