Hlavní obsah

Na nové straně se domlouvám i s poslanci, tvrdí Petr Mach

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ředitel Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) Petr Mach mluvil o možnostech vzniku nové strany, jejím programu i svých politických ambicích.

Foto: Archiv, Právo

Petr Mach

Článek

Minulý týden jste Právu řekl, že nechcete být představitelem rodícího se subjektu Libertas.cz, pokud u nás vznikne. V HN jste ale uvedl, že uvažujete o založení nové strany. Nejde ale jen o taktiku před kongresem ODS, o tlak na křídlo premiéra Topolánka?

Je to míněno naprosto vážně. Spolu s lidmi, kteří budou tvořit přípravný výbor, jsme už podnikli kroky, že už stačí jen to rozhodnutí. A jsme připraveni založení strany iniciovat.

Chcete se rozhodnout podle výsledku jednání kongresu ODS o programu. Vyčítáte tedy ODS, že se odklání od programu 2006?

Primárně jde o Lisabonskou smlouvu. Těžko mohu ODS po výsledku voleb v roce 2006 vyčítat, že neprosadila rovnou daň, jak ji měla v programu. Největší odklon od zásad skutečně spočívá v přístupu k Lisabonské smlouvě.

Předpokládáte, že by v programu nové strany rovná daň byla?

Nízké a jednoduché daně určitě, pokud strana vznikne. Ale to předbíháme. Třeba kongres ODS se zachová tak, že nebude vznik nové strany nutný. Pokud vznik takové strany budeme iniciovat, každopádně bude mj. jasně zaměřena ve prospěch jednoduchých a nízkých daní.

Když říkáte, že už jste v přípravách hodně pokročili, existuje už pracovní název?

Je několik pracovních názvů, ale neřeknu teď ani jeden.

S jakou skupinou lidí na nové straně pracujete?

Řekněme, že jsou tam i někteří poslanci, ale nebudu říkat kteří.

Pokud by po kongresu strana vznikla, mohla by mít ve Sněmovně už vlastní klub?

Ano, ale ne za každou cenu. Nechtěl bych, aby v klubu případné nové strany byl každý poslanec jen proto, že už nebude chtít být v ODS.

Je podle vás reálná myšlenka primátora Béma, podle něhož by nyní měla vést zemi jednobarevná menšinová vláda ODS opřená o širší politický konsensus?

Nechci to podrobně hodnotit, ani jsem to podrobně nestudoval.Jestli se ale ukáže, že je potřeba založit novou stranu – stále věřím, že to nutné nebude – bude jejím cílem uspět v roce 2010 v parlamentních volbách. Náš záměr je dlouhodobý a mým cílem není shazovat tuto vládu.

Kandidoval byste na poslance?

Předpokládám, že ano, pokud by strana vznikla.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus uvažuje o odchodu z ODS

Prezident Václav Klaus, který stál na začátku devadesátých u zrodu Občanské demokratické strany, nyní uvažuje o tom, že opustí stranu, jejímž je čestným...

Výběr článků

Načítám