Hlavní obsah

Na nespravedlivý dluh Lindy Groškové chtějí přispět lidé z celé republiky

Právo, Dalibor Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek ve středečním vydání deníku Právo a na serveru Novinky.cz o exekuci na odchovankyni dětského domova Lindu Groškovou vzbudil nebývalou odezvu v široké veřejnosti. Do redakce volali a mailovali lidé z celé republiky, kteří by chtěli Lindě v komplikované životní situaci finančně pomoci.

Foto: Dalibor Krejčí, Právo

Linda Grošková s předpisem na zaplacení 5493 korun.

Článek

Linda Grošková by ale byla ráda, kdyby se podobnou cestou mohlo pomoci i ostatním mladým lidem, kteří prožili totéž. Lidí, kteří se už před patnáctým rokem stávají dlužníky za nezaplacený odpad nebo jízdu na černo, totiž přibývá.

Za dnes dvaadvacetiletou Lindu v době, kdy od čtrnácti let jako sirotek žila v dětském domově, přestala její opatrovnice platit poplatek za komunální odpad v jejím trvalém bydlišti v Brně. Linda, bydlící v domově, ani zaměstnanci domova o tom neměli tušení. Po osmi letech nyní přišla exekucí o své úspory ze sirotčího důchodu. Následná exekuce za vniklý dluh totiž nešla na adresu opatrovnice, ale na ni samotnou.

Právník: Je to naprosto amorální

Nad zákonem o místních poplatcích, který vymáhání vzniklého dluhu po nezletilé osobě umožňuje, kroutí hlavou i právní experti. Lindě totiž přišla exekuce i přesto, že celou dobu platila za komunální odpad v Tišnově, kde žila v domově. V Brně, kde měla trvalé bydliště, jí ale mezitím narůstal dluh.

Foto: Dalibor Krejčí, Právo

Linda Grošková

„Je to naprosto amorální, ale zákony posvěcený přístup. Přitom by stačilo přidat jedinou větu v zákoníku a takové věci by se nemohly dít,“ říká známý pražský právník Miroslav Duda, který ženě prostřednictvím redakce nabídl pomoc.

Zarážející je především to, že celé roky českým zákonodárcům docházely dopisy se žádostí, aby se nevyhovující zákony změnily. Jen kancelář veřejného ochránce práv na tyto praktiky upozorňuje od roku 2008.

V novele zákona o místních poplatcích z roku 2009 ale odpovědnost za platbu odpadu u zákonných zástupců opět chybí. Dnes je promlčecí lhůta dluhů takovýchto neplatičů stejná jako u kriminálníků, kteří se dopustí závažného finančního podvodu.

Podle sociálního pracovníka z brněnského azylového domu Jana Procházky je exekuce nezletilých častá praxe.

Nejde jen o odchovance z domovů

„Stát vynakládá obrovské peníze na sociální dávky a dětské domovy, které mají mladým lidem pomoci, aby se začlenili do společnosti. Zatímco nesmyslné vyhlášky a zákony nejsou s to zohlednit jejich odlišnou startovní čáru do života. Psali jsme ombudsmanovi i na magistrát. Dluh ale musela uhradit,“ říká Procházka.

Případy, jako je ten Lindin, se nedějí přitom zdaleka pouze odchovancům dětských domovů. Ale i ve zdánlivě fungujících rodinách. Jen na internetové poradně poradte.cz takovýchto příběhů najdete za poslední rok čtyři.

„Minulý rok mi bylo 18 let a nabyl jsem plné svéprávnosti. Pro někoho radostná událost, teď jako devatenáctiletý s tím mám ale mnoho problémů. V bance mi začali strhávat peníze z městského úřadu z toho důvodu, že za mě rodiče neplatili komunální odpad. Mně samozřejmě rodiče peníze odmítají dát, prý je sami nemají,“ píše tu jeden postižený.

„Jsem ráda, že můj případ má takový ohlas. Ne kvůli sobě, ale kvůli dalším postiženým, kteří bez vlastní viny přijdou nečekanou exekucí o našetřené peníze,“ reagovala včera pro Právo žena, která poté co se osamostatnila, se s přítelem přestěhovala z azylového domu do nájemního bytu v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám