Hlavní obsah

Na manévrech se poprvé představil vrtulník z afghánské mise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strašice

Vojenský vrtulník Mi-171 s palubním střelcem, jaký používá česká armáda na misi ve vyprahlé stepi Afghánistánu, se v sobotu vůbec poprvé představí veřejnosti. Bude součástí jedné z ukázek programu 22. ročníku Dne pozemního vojska Bahna 2011 ve vojenském prostoru u Strašic na Rokycansku. Pro návštěvníky, kterých na jednodenní akci přichází každoročně až 50 tisíc, čeká ukázka toho nejlepšího, čím česká armáda disponuje.

Vrtulník z afghánské mise se dnes poprvé ukázal před veřejnostíVideo: ČTK

 
Článek

Bahna nabídnou i letos více než šestihodinový program sestavený z dynamických a statických ukázek moderní armádní techniky a výcviku vojáků, tradiční součástí jsou také rekonstrukce historických bitev včetně dobové techniky.

Foto: Petr Eret , ČTK

Při bojích u Strašic na Rokycansku měl hlavní roli vrtulník Mi-24.

Největší tuzemské prezentace armády se účastní 1200 profesionálních vojáků, členů aktivních záloh a dalších aktérů a 480 kusů vojenské techniky, z toho velitelství společných sil, jež Bahna pořádá, nasadí na 600 lidí a 230 kusů techniky.

Foto: Petr Eret , ČTK

Posádka vrtulníku W3A Sokol zachraňuje při manévrech zraněného vojáka.

Hlavním lákadlem bude od 13:30 třičtvrtěhodinová kombinovaná ukázka Armády ČR, která předvede vojenskou operaci zaměřenou na eliminaci povstalecké základny. Do ukázky se zapojí dělostřelci, pozemní vojska i letectvo.

Foto: Petr Eret , ČTK

Záchranný vrtulník W3A Sokol (uprostřed) chráněný dvojicí bojových vrtulníků Mi-24 transportuje z místa bojů zraněného vojáka.

Návštěvníci se na Bahnech mohou těšit také na ukázky jízdních vlastností obrněných vozidel Pandur a Iveco, vozidel Land Rover Kajman, tanku T-72 M4CZ, v akci uvidí dvoumotorový vrtulník Sokol W-3A a další techniku. Rakouská armáda předvede tank Ulan, Polsko vozidlo pěchoty Rosomák a americká armáda obrněný vůz Stryker.

Foto: Petr Eret , ČTK

Útok na povstaleckou armádu

Foto: Petr Eret , ČTK

Vrtulník Mi-24 v akci

Foto: Petr Eret , ČTK

Ukázka hašení požáru vrtulníkem W3A Sokol s podvěšeným bambi bucketem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám