Hlavní obsah

Na Kvildě bylo minus 29 st., mrazy vydrží

– KLATOVY
Právo, Václav Pergl

Úterní ráno bylo pořádně chladné. Na Horské Kvildě na Klatovsku naměřili -29 st. Celsia. V Černé v Pošumaví rtuť teploměru klesla na -25 st. a ve Štítné nad Vláří a Vyšším Brodu téměř na 24 pod nulou. Některým řidičům dokonce zamrzala nafta.

Foto: internet

Až patnáctistupňové mrazy udeří zítra podle meteorologů v České republice

Článek

"A to je březen považován z meteorologického hlediska za první jarní měsíc. Letos ale bude studený," řekl Právu v úterý Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Jeho kolega hydrolog Jan Daňhelka soudí, že za posledních čtyřicet let v Česku leží zřejmě nejvíc sněhu. Podle něj ani tak velké množství ale nemusí rozvodnit řeky. Pro vznik povodní je totiž důležitá souhra nejen velkého množství sněhu a náhlého výrazného oteplení, ale i dešťových srážek.

Na Labské boudě leží nyní 265 cm sněhu a to už tu dlouho neměli. "Osobně věřím, že magická hranice 300 cm by letos mohla být pokořena, protože sněžit bude na horách prakticky denně," řekl Seifert.

Mrazy do konce března

"Bohužel ani první jarní den, který bude 21. března, s největší pravděpodobností nepřinese dramaticky vysoké teploty. Celý měsíc bude srážkově průměrný, ale teplotně podprůměrný," informoval Seifert. Dodal, že v průměru by mělo napršet nebo nasněžit 41 mm srážek, to je 41 litrů vody na metr čtvereční, a teplota bude nižší než průměrných 3,8 stupně Celsia.

Od 1. do 10. března se očekává polojasno až oblačno, ojediněle sněhové přeháňky, ve druhé polovině období oblačno až zataženo a občas sněhové přeháňky. Noční teploty klesnou na -7 až -13, později na -3 až -9. Denní budou v rozmezí -3 až 3 st.

Od 11. do 20. března by mělo být oblačno až zataženo, občas sněhové přeháňky, postupně oblačno a ojediněle sníh nebo déšť. Noční teploty 1 až -5, v místech s vyjasněním až -8, denní teploty 0 až 6, ojediněle až 9 stupňů tepla.

Od 21. do 31. března, tedy v době, kdy budeme slavit Velikonoce, se očekává polojasno až oblačno, místy srážky, později oblačno a srážky četnější. Noční teploty 4 až -2, zpočátku -5, denní 5 až 11 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám