Hlavní obsah

Na jižní Moravě začala likvidace drůbeže, lidé čekali od rána

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravský Krumlov
Aktualizováno

Na jihu Moravy začala v pátek odpoledne likvidace drůbeže kvůli ptačí chřipce. Státní veterinární správa rozhodla o usmrcení zvířat v tříkilometrovém pásmu kolem ohnisek nákazy.

BEZ KOMENTÁŘE: Likvidace drůbežeVideo: miv, Právo

 
Článek

V Moravském Krumlově, respektive části Rakšice, začal pátek očekáváním avizovaného usmrcení drůbeže v kontaktních chovech. „Měli by se dát do práce kolem desáté hodiny,“ tlumočil plány veterinářů starosta Tomáš Třetina (TOP 09).

Informaci, že veterináři se pustí do zabíjení drůbeže v kontaktních chovech v pátek v deset hodin, zaregistrovali lidé v médiích.

„Čekali jsme tady už jakou dobu, chtěli jsme jet na nákup a pořád se nic nedělo. Vadí mi, že chybí informace. Co se děje, se dozvídám z televize, nebo přímo od novinářů, kteří sem jezdí,“ postěžoval si Zdeněk Randýsek z Rakšic.

BEZ KOMENTÁŘE: Na jižní Moravě začíná likvidace drůbežeVideo: miv, Právo

Hasiči nakonec dorazili až kolem třetí odpoledne. Zlikvidovat musí drůbež v okruhu tří kilometrů od ohniska ptačí chřipky. V pátek o tom rozhodli veterináři.

V určeném okruhu je i moravskokrumlovská farma Sebol, kde bude usmrceno šest tisíc kusů drůbeže a likvidovat se bude i šedesát tisíc násadových vajec.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Slepice ve voliéře rodiny z Rakšic budou muset být utraceny

Ve dvoře moravskokrumlovského rodinného domu mají šest slepic ve voliéře s hustým pletivem.

„Včera jsme slyšeli, že ptáci chovaní ve voliéře nemusí být usmrceni, tak nevím, třeba je uchráníme. Zkusíme upozornit, že do voliéry s hustým pletivem se nedostane ani vrabec,“ věřila majitelka drůbeže, že svých šest půlročních slepiček uchrání. Odpolední rozhodnutí o plošné likvidaci jí vzalo naději.

Sčítání drůbeže

Obyvatelé musí do pondělí nahlásit obcím soupis chovů. Veterinární správa jej vyžaduje od obcí k datu 11. ledna.

Mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal odhaduje, že v okolí Moravského Krumlova se jedná asi o osm set kusů drůbeže, u Ivančic o další tři stovky.

„Provedli jsme sčítání drůbeže v kontaktních chovech. Jedná se o jednatřicet kusů drůbeže. Podle pokynů veterinářů mapujeme další stavy drůbeže,“ řekl Právu starosta Ivančic Milan Buček (STAN A NK).

Poznamenal také, že v pátek našli další uhynulou labuť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám