Hlavní obsah

Na východě republiky kvůli sněhu kolabuje doprava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kolaps dopravy kvůli hustému sněžení zažívají od brzkých ranních hodin východní oblasti republiky. Po nedělní oblevě sněží na celém území Moravy a Slezska i ve východních Čechách. Až hodinové zpoždění nabírají trolejbusy a autobusy v Brně, na Pardubicku bylo uzavřeno několik silnic. Policie na jihu Moravy eviduje desítky především drobnějších nehod.

Sníh v OlomouciVideo: Miroslav Hradil, Právo

 
Článek

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje doporučuje řidičům zvýšenou opatrnost na celém území jižní Moravy. Na okreskách ve vyšších polohách leží sníh, hlavní tahy jsou holé a mokré, ovšem řidiči musejí počítat také se sníženou viditelností. Dispečink hasičů informuje o zvýšeném počtu nehod, u Rajhradu a Ivančic na Brněnsku i Uherčic na Břeclavsku jsou auta v příkopu. U Velké nad Veličkou se srazila dvě osobní auta s nákladním vozem.

„S ohledem na množství sněhu jsou od 5:45 hodin nasazovány na posílení posypových vozů i traktory s radličkami. Řidiče znovu upozorňujeme na nutnost opatrné jízdy,“ uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Sníh brzdí autobusy a trolejbusy v Brně. Nad ránem byly problémy se sjízdností například v úsecích Juliánov – Líšeňská, náměstí Karla IV. – Mifkova, Stará dálnice – Kohoutovice, Hlavní – Štursova, stejně jako v Jihlavské, Úvoze nebo u zastávky Červený písek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výstraha ČHMÚ před sněžením na východě republiky. Zelená barva značí běžnou situaci, žlutá nízký stupeň nebezpečí.

„Policisté od rána evidují desítky dopravních nehod, povětšinou skončily bez vážnějších následků. Lidé si je i řeší sami prostřednictvím euroformulářů. Evidujeme také mnoho hlášení o nesjízdných komunikacích a o uvízlých kamionech,” řekl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Problém je i u Mikulova na Břeclavsku, rakouská strana přestala do obce Drasenhofen pouštět kamiony. Příjezdová silnice I/52 od Mikulova do Drasenhofenu je tak ucpaná.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Husté sněžení v Brně

Sněžení komplikuje dopravu také ve Zlínském kraji. Na silnicích leží rozbředlá vrstva sněhu, místy navíc namrzající, případně se na nich tvoří ledovka. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách musejí řidiči na vozovkách počítat s uježděnou vrstvou sněhu krytou posypem.

BEZ KOMENTÁŘE: Sněhová kalamita ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Právo

Ledovka a uvízlé kamiony ztěžují průjezdnost silnice I/69 mezi Jasennou na Zlínsku a Liptálem na Vsetínsku. Na obdobné potíže narazí motoristé také na silnici I/50 mezi Uherským Hradištěm a Starým Hrozenkovem nebo mezi Zádveřicemi – Rakovou a Horní Lhotou na Zlínsku. Silnici mezi Pozlovicemi a Petrůvkou a také mezi Slavičínem a Rokytnicí na Zlínsku blokují uvízlé autobusy. Na dálnici D55 před Otrokovicemi na Zlínsku se kvůli špatným klimatickým podmínkám tvoří kolony. Pro vozidla nad 3,5 tuny zůstává nesjízdná silnice 4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku, kterou silničáři přes zimu neudržují. Pro osobní vozidla je sjízdná pouze se řetězy.

Policisté hlásí řadu dopravních nehod. Ve Velkém Ořechově na Zlínsku se ráno srazil autobus s nákladním vozem, které nyní částečně blokují průjezd obcí. Dvě osobní vozidla bourala v Radhošťské ulici v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku a v Sokolské ulici ve Zlíně. Nehoda nákladního a osobního automobilu komplikuje provoz na silnici I/57 u Valašského Meziříčí.

Většina autobusových linek v kraji nabírá vinou špatného počasí zpoždění. Potíže jsou i v městské hromadné dopravě (MHD). Mluvčí Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice Vojtěch Cekota sdělil, že mnohé úseky sítě MHD ve Zlíně a okolí jsou dočasně nesjízdné. „Některé spoje musely být vynechány, jiné nabírají velká zpoždění. Některé kopcovité úseky dočasně nejsou obsluhovány,” uvedl Cekota.

Husté sněžení na Olomoucku

Řidiči v Olomouckém kraji se musejí připravit na husté sněžení. Sníh pokrývá nejen vozovky druhých a třetích tříd, ale místy i hlavní tahy. Hustě sněží například na Přerovsku, kluzkou vozovku a sníh hlásí správci silnic i na dálnici D35 mezi 296. kilometrem až 376. kilometrem v sousedním Moravskoslezském kraji, ale i na D1 v tomto okrese a to mezi 272. až 250. kilometrem.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Sněžení ve Zlíně

Vrstva nového sněhu leží také na Prostějovsku, a to především na silnicích druhých a třetích tříd, silničáři tam provádějí posyp a stále sněží.

Sníh pokryl cesty i na severu regionu. Kluzkou vozovku a sníh hlásí správci cest na D35 u Mohelnice na Šumpersku. Ve vyšších polohách okresu podle silničářů silně sněží a fouká silný vítr, tahy jsou však sjízdné.

Uzavřené silnice na Pardubicku

Na Pardubicku komplikuje řidičům život nejen sníh, ale především náledí. Policie na několik hodin uzavřela silnici I/2 mezi obcemi Přelouč a Staré Čívice na Pardubicku. Vozovka byla zledovatělá a na místě se stalo několik dopravních nehod. Zavřená je silnice I/43 ze Svitav do Brna. Silnice  I/34 ze Svitav na Poličku je již průjezdná.

V jednom směru je uzavřen i tunel na silnici I/35 u Hřebče na Svitavsku. Je se dá pouze na Moravskou Třebovou.

Se sněhem musejí motoristé počítat v okolí Hlinska, Lanškrouna, Moravské Třebové, Ústí nad Orlicí nebo v Železných horách. Ledovka může vznikat i na Holicku, na Chrudimsku padal mrznoucí déšť.

Jízdu po středočeských silnicích ztěžuje déšť se sněhem. Ty jsou hlášeny na dálnicích D1, D5, D11, Pražském okruhu nebo na silnici I/3. Jízdu po dálnici D8 či silnici I/16 řidičům znepříjemňuje mrholení.

Na řadě silnic první třídy na Kolínsku a Kutnohorsku cestáři varují před mrznoucím deštěm. Na silnicích druhé a třetí třídy na Benešovsku a Příbramsku se může objevit ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Na řadě silnic nižších tříd v Královéhradeckém kraji leží zbytky rozbředlého sněhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám