Hlavní obsah

Na internetu byl spuštěn největší portál o lécích

Právo, Václav Pergl

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) spustil největší a nejrozsáhlejší internetový portál o lécích. Jeho webová adresa je www.olecich.cz. Právu to sdělil Martin Beneš, ředitel uvedeného ústavu.

Článek

„Lidé v této databázi najdou garantované údaje, pomocí nichž se mohou lépe orientovat v lécích, získat přehled o jejich nežádoucích účincích, interakcích, ale také o tom, na co který lék je,“ uvedl.

Součástí portálu je i databáze klinických studií od roku 2008, očkovací kalendář s radami pro rodiče a dále informace o očkování pro cestující do exotických zemí. Na portálu lze najít rovněž databázi lékáren, zobrazit si tu nejbližší od místa svého bydliště a zjistit její provozní dobu.

Všechny informace z webu jsou dostupné i na chytrém mobilu. „Pokud si třeba pacient nemůže na dovolené daleko od svého lékaře vzpomenout na dávkování léku, najde doporučené dávkování ve svém mobilním telefonu,“ ujišťuje Beneš.

Součástí portálu jsou i tzv. infolisty, v nichž bude každý měsíc publikováno vybrané téma z oblasti léků. První číslo je věnováno antibiotikům – co jsou, kdy a na co se používají a jaké jsou jejich vedlejší účinky.

Nový portál stál SÚKL 150 000 Kč. Pacienti na něm mohou hlásit i své vlastní poznatky z užívání léků, hlavně jejich nežádoucí účinky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám