Hlavní obsah

Na hřebenech Beskyd jsou stovky turistů, horská služba varuje před sesuvy

– Beskydy
Právo, Aleš Honus

Ani husté sněžení a varování horské služby neodradily stovky turistů, kteří v neděli vyrazili na pěší túru na vrcholky Beskyd. Tam zatím napadlo 35 centimetrů nového sněhu, takže i značené turistické trasy jsou těžce schůdné a navíc začíná docházet ke sněhovým sesuvům.

Foto: Jan Köhler, Novinky

Článek

Horská služba proto odpoledne znovu, a tentokrát důrazně varovala před hřebenovými túrami a pohybem ve volném terénu na území Beskyd. „Jen za posledních dvanáct hodin napadlo 35 centimetrů nového sněhu a stále přibývá další. Přestože meteorologové na tuto skutečnost upozornili a i my jsme vydali varování, turisté stále nedbají vysokého stupně nebezpečí a vstupují do terénu, ve kterém mohou být ohroženi v těchto podmínkách i na životě,“ řekl náčelník horské služby Radim Pavlica.

Dodal, že právě kvůli této situaci hrozí masivní sesuvy sněhové pokrývky a v některých lokalitách k tomu už došlo - například v oblasti Čertova mlýna i Lysé hory.

Zároveň mohou na území Beskyd turisty ohrozit mohutné závěje, silný vítr a vzhledem k počasí i špatná orientace mimo hlavní značené cesty.

„Podle našich čerstvých informací mohu říci, že se toto varování týká hlavně Velikonočního pondělí, kdy očekáváme vyšší návštěvnost,“ doplnil náčelník Pavlica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám