Hlavní obsah

Na hranicích se celníci přehrabují v kufrech jako za starých časů

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Folmava (Domažlicko)

Jako za starých časů to v pátek odpoledne vypadalo na hraničním přechodu ve Folmavě na Domažlicku. Celníci velmi důkladně prohlíželi namátkově vytipovaná vozidla mířící do Německa. Kontrolovali dodržování zákazu vývozu tvrdého alkoholu vyhlášeného ve čtvrtek ministrem zdravotnictví.

Na hranicích se celníci přehrabují v kufrech jako za starých časůVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Přehrabovat se museli v plných kufrech hlavně německých turistů, kteří se vraceli z nákupů v Čechách. Tvrdý alkohol je totiž jedním z jejich oblíbených artiklů, který u nás pořídí levněji než doma.

Po dobu, kdy byl na místě reportér Práva, nenašli celníci jedinou lahev kořalky. „Víme o tom, že tady máte nějaký problém s tvrdým alkoholem. Také jsme ho nikde na tržnici neviděli,“ řekl Právu asi 60letý muž z nedalekého Furth im Waldu.

„Na dálnici D5 před hranicemi zase jezdí mobilní hlídka, která vytipovaná vozidla svede na bezpečné odstavné místo a tam provede kontrolu,“ uvedla mluvčí západočeských celníků Jitka Blahutová. Pokud zjistí porušení zákazu vývozu, sepíší s hříšníkem protokol a kontaktují hygieniky, kteří by měli případ na místě řešit.

Upozornila také na to, že obnovení nepřetržitých kontrol přímo na všech čtrnácti hraničních přechodech v regionu nelze z technických i personálních důvodů v současné době zajistit. Dále vysvětlila, že kontroly se týkají vývozu lihovin propuštěných do volného režimu. „Tedy ty, které spotřebitel zakoupil v obchodech, a tudíž z nich byla zaplacena spotřební daň,“ upřesnila mluvčí celníků.

Zcela paralyzovány jsou obchody s alkoholem, jejichž export z republiky zajišťují přepravní firmy. „Zablokován je elektronický systém kontroly přepravy a sledování zásilky lihovin nad 20 % alkoholu. To znamená, že žádná společnost, která vyváží lihoviny osvobozené od daně, nemůže legálně toto zboží přepravovat. Dopravu může totiž zahájit pouze prostřednictvím tohoto systému se schválením celních orgánů,“ uzavřela Blahutová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám