Hlavní obsah

Na Hrad by se mohli vrátit Přemyslovci, říká Přemysl Sobotka

Právo, jov
Praha

První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) je připraven ucházet se o kandidaturu za svou stranu na post prezidenta republiky v roce 2013, a to v případě přímé volby i hlasování parlamentem. Sobotka s nadsázkou poznamenal, že za Přemyslovců bylo v zemi krásně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přemysl Sobotka (ODS)

Článek

„Pokud bude přímá volba a budu nominován, tak se o to budu ucházet a budu se o to snažit,“ řekl v pondělí na Rádiu Impuls druhý muž Senátu. Poté ale upřesnil, že by se ucházel i v případě volby nepřímé: „O tu nominaci zevnitř ODS se budu snažit.“

Sobotka s odkazem na své křestní jméno i zavtipkoval. „Po éře Václavů by mohli přijít Přemyslovci,“ pronesl.

ODS by podle Sobotky měla začít diskutovat o nástupci Václava Klause už na podzim, nejpozději na jaře příštího roku. Zájem ucházet se o post hlavy státu avizovala i Sobotkova stranická kolegyně, předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. „Výsledek si nechme na podzim nebo jaro,“ dodal k tomuto možnému duelu Sobotka.

Pokud bude přímá volba a získá dostatečnou podporu, chce o stolec na Pražském hradě bojovat i expremiér Miloš Zeman. Skloňováno je i jméno bývalého předsedy vlády Jana Fischera nebo Jana Švejnara. Do klání se chce opět zapojit i šéfka Suverenity Jana Bobošíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám