Hlavní obsah

Na Hrad by měla nastoupit žena, myslí si Havel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Exprezident Václav Havel v úterý vyloučil, že by se chtěl v roce 2008 ucházet o prezidentský úřad. Dodal ale, že kdyby měl někdo z jeho kandidatury "trošku strach", svůj vstup do prezidentské volby by připustil. Havel by v čele Hradu nejlépe viděl ženu. Chtěl by také, aby prezidentem byl příslušník mladé generace. Řekl to v České televizi (ČT).

Článek

"Zaznívá to v konverzacích (možnost Havlovy kandidatury), které slýchám tu a onde a usmívám se tomu, ale na druhé straně kdyby někdo měl mít trošku strach z toho, že budu kandidovat, tak bych docela tu možnost připouštěl, abych někoho podráždil, ale jinak to opravdu nepřipadá v úvahu," řekl Havel. Dodal, že už "prezidentoval" dost dlouho a teď má jiné životní plány.

Exprezident poznamenal, že v Česku jsou desítky lidí, kteří by mohli být dobrými prezidenty. Podle něj ale již dozrál čas, aby nastoupila do nejvyššího státního úřadu žena. Havel by si také přál obměnu české politické scény.

"Generace politiků, kteří vstoupili do funkcí po listopadu 1989, by měla zvolna vyklízet pole pro mladší lidi, kteří už nejsou zdeformováni komunismem byť tak či onak, kteří vyrůstali v těch svobodných poměrech," řekl Havel. Nejmenoval nikoho konkrétního, ale uvedl, že lidé, kterým bylo v době listopadových revolučních změn deset let již prožívali nový život.

Důležitý je podle něj jiný typ občanského sebevědomí, které získali, ale i rozhledu, kultury a jejich znalost světa.

Jediný kandidát je zatím Václav Klaus

Jako první oznámil svou kandidaturu v příštích prezidentských volbách nynější prezident Václav Klaus. Ten ale nemá své znovuzvolení zdaleka jisté.

Podporu mu zatím odmítají dát sociální demokraté, zelení a komunisté. O alternativním jménu uvažují podle svého předsedy Jiřího Čunka i lidovci.

Spekuluje se také o tom, že by prezident nemusel mít ani podporu všech poslanců a senátorů ODS.

Lidovci a sociální demokraté chtějí svého protikandidáta vybrat během jara. Předseda Strany zelených Martin Bursík nedávno připustil, že jeho strana může vyjednávat o protikandidátovi Klause i s opoziční ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám