Hlavní obsah

Na hospodaření stran má dohlížet nový úřad, náklady na kampaně se omezí

Strany by napříště mohly vydat za volební kampaň nejvýše 80 miliónů korun, musely by mít transparentní účet a na jejich hospodaření by dohlížel nově vzniklý úřad. Navrhuje to ministerstvo vnitra, které připravilo novely dotčených zákonů. Vláda by je mohla projednat již koncem měsíce.

Foto: Petr Horník, Právo

Minitr vnitra Milan Chovanec a premiér Bohuslav Sobotka ve Sněmovně

Článek

Návrh, který ministerstvo vnitra poslalo do připomínkového řízení, stanovuje maximální výdaje stran pro volby do Sněmovny na 80 miliónů, do evropských voleb na 50 miliónů, zastupitelstev obcí na pět miliónů. Kandidáti do Senátu by neměli utratit více na tři milióny, pokud se dostanou do druhého kola, limit by se měl zvýšit na 3,75 miliónu.

V prezidentských volbách zůstaly zachovány částky, které již zákon stanovuje, tedy 40 miliónů, respektive 50 miliónů při účasti v druhém kole.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nový úřad nebo kontrola za strany NKÚ

Politické strany a hnutí by dále měly zveřejňovat podrobnější informace o svém hospodaření. Novely obsahují také povinnost zřízení transparentního účtu. Ten by strany musely mít pro své běžné účetnictví, ale i pro období volební kampaně. Výjimku by měli dostat pouze kandidáti při volbách do zastupitelstev obcí. Autoři novely se totiž obávají, že by to byla příliš velká zátěž, která by především v malých obcích mohla lidi odradit od kandidatury.

Ministerstvo vnitra navrhuje, aby nad dodržováním pravidel bděl nový Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Podle předpokladů vnitra by zaměstnával minimálně 15 úředníků. Náklady v prvním roce odhaduje na 20,5 miliónu korun, v dalších letech by měly klesnout o pět miliónů. Ministerstvo ale připouští, že 15 zaměstnanců nemusí na všechny požadované úkoly stačit.

Druhou variantou by bylo, že by nad financováním a hospodařením stran dohlížel Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který by musel přijmout pouze sedm zaměstnanců navíc. Náklady by tak byly vyšší asi o osm miliónů ročně. NKÚ by ale musely vypomáhat finanční úřady, které by ukládaly politickým stranám sankce. Zároveň by v tomto případě byla nutná novela ústavy. Autoři proto tuto variantu nepreferují a navrhují, aby vznikl zcela nový úřad.

Za porušení pravidel by hrozily pokuty

Pokud by byla porušena pravidla při financování volební kampaně, novela počítá s pokutou 50 000 korun, u firem by sankce mohla dosáhnout až 700 000. Navíc by úřad mohl požadovat, aby hříšníci zaplatili až jedenapůlnásobek částky, kterou dostali od sponzora a neuvedli její původ, nebo částky, o kterou byl překročen limit výdajů na volební kampaň.

Politici o potřebě přísnějšího financování politických stran mluví dlouho, vládní koalice novelu zařadila mezi plánovaná protikorupční opatření. Koaliční rada se tématem zabývala v únoru, na podobě zákona se ale neshodla. Politici měli rozdílné názory například na limity pro dary stranám nebo nutnost transparentních účtů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám