Hlavní obsah

Na horách bojují s přívaly sněhu

Právo, Novinky, ČTK, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠPINDLERŮV MLÝN

Půlmetrovému přívalu sněhu, který napadl v noci ze středy na čtvrtek, zatím úspěšně vzdoruje Špindlerův Mlýn v Krkonoších. Komunikace nejnavštěvovanějšího horského střediska Čech naplněného prázdninovými rekreanty se včetně spojnice na hřebenovou Špindlerovu boudu daří místním silničářům držet sjízdné. S přívaly sněhu bojují na horách v celé ČR.

Článek

"Tolik sněhu najednou letos ještě nenapadlo. O kalamitě vzdor nepřetržité chumelenici zatím neuvažujeme. Dole narozdíl od hřebenů naštěstí doposud nefouká vítr, jinak by situace byla daleko komplikovanější," konstatoval Miloslav Tomíček, šéf Technických služeb Špindlerův Mlýn. Ve městě místy leží půldruhého metru sněhu.

"Silnice ve Špindlu i jediná spojka s vnitrozemím do Vrchlabí byly během dopoledne s dobrými gumami a trochou šoférského umu bez větších problémů průjezdné," potvrdil starosta Špindlu Oldřich Šimek (US).

Několik desítek centimetrů sněhu připadlo v minulých dnech nejen v Krkonoších, ale i v Orlických horách, zimní střediska nyní nabízejí dostatek sněhu. Na sjezdových tratích leží od 70 do 155 centimetrů sněhu, meteorologové na pátek předpovídají další sněžení.

Sjezdovky a běžecké tratě v Karlovarském kraji by po další sněhové nadílce měly být do víkendu upraveny. Ačkoli v nižších polohách byla obleva, podmínky na horách jsou pro lyžování stále velmi dobré, informovala infocentra v lyžařských střediscích. V okolí Božího Daru napadlo v posledních dnech deset až 20 centimetrů nového sněhu. Na hřebenech Krušných hor je v současné době 130 až 160 centimetrů sněhu, většinou prachového nebo zmrzlého. Lyžařské podmínky uvádějí areály jako vynikající nebo velmi dobré.

Silničáři vyhlásili na zhruba třech místech Karlovarského kraje kalamitní stav. Uzavřeno je 15 méně frekventovaných úseků silnic, zejména ve Slavkovském lese na Mariánskolázeňsku a Toužimsku.

V západočeské části Šumavy i v Českém lese je dostatek sněhu pro lyžování. V Železné Rudě i v Kašperských horách je téměř 1,5 metru sněhu, v areálu v Přimdě na Tachovsku je ho více než půl metru. Do soboty má ještě asi 20 centimetrů připadnout. Stále hustě sněží.

"Běžecké stopy nejsou upravené, protože pořád sněží. Ve středu je projeli, ale už jsou zase zapadané," uvedla Kristina Lehečková z informačního centra v Železné Rudě. Kvůli větru nejezdí lanovka z Hoffmanek na Pancíř.  Letošní zima přeje lyžařům v Přimdě, kde tolik sněhu jako letos bývá jen výjimečně. "Je tam teď dobré svezení. Provozovatel si vypůjčil speciální rolbu a sjezdovky upravil," řekl starosta Přimdy Ján Sopko.

Milovníkům zimních sportů nepřeje v Jeseníkách počasí. Ideální podmínky zřejmě nebudou v nejvyšších moravskoslezských horách panovat ani o víkendu. Kvůli sněhové nadílce a silnému větru dnes pracovníci horské služby zvýšili stupeň lavinového nebezpečí na číslo tři z pětibodové škály.

"V Jeseníkách stále fouká silný, nárazový vítr. Ve vyšších partiích je mlha a sněží. Teploty se drží těsně pod nulou. Sníh je vlhký a těžký. O víkendu by měl podle předpovědí vítr ustat a mělo by se ochladit, podmínky ale zřejmě nebudou ideální," řekl náčelník horské služby Michal Klimeš.

Na horách budou podle něj o víkendu v provozu všechny lyžařské areály. Nejvíce sněhu leží ve středisku Ovčárna, tamní svahy pokrývá až 160 centimetrů sněhu. V ostatních střediscích sněhová pokrývka dosahuje 120 až 130 centimetrů.

Horská služba v Beskydech nedoporučuje turistům hřebenové túry. V horách napadlo 25 až 35 centimetrů sněhu, navíc foukalo, a vytvořily se tak závěje. Doporučení platí zatím do neděle, řekl dnes náčelník horské služby Beskydy Radim Pavlica. Dodal, že kromě pohybu na hřebenech by se turisté rozhodně měli vyvarovat pohybu ve volném terénu. "Nový sníh se zatím nepropojil," vysvětlil Pavlica. Na některých místech navíc turisté mohou narazit na polomy.

Lyžařům však Beskydy nyní nabízejí ideální podmínky. Na horách leží v průměru okolo 130 až 180 centimetrů sněhu. Na Lysé hoře jsou zhruba dva metry.

Reklama

Výběr článků

Načítám