Hlavní obsah

Na Hodonínsku kvůli ptačí chřipce vybijí tisíce hus a kachen

Právo, Novinky, tr, šeb
HODONÍN
Aktualizováno

Veterináři v úterý odhalili v Rybářství Hodonín virus ptačí chřipky. Nejde o rizikový typ H5N1, ale o mnohem méně nebezpečný kmen H7. I přes to, že se nejedná o smrtelnou variantu ptačí chřipky, nařídí veterináři utracení všech zhruba 3000 hus a 350 kachen. Novinkám to potvrdil ředitel jihomoravské Krajské veterinární správy Jaroslav Salava.

Článek

„Zvířata jsou bez klinických příznaků,“ sdělil Salava. I tento virus může být na člověka přenosný, zatím ale takový případ nebyl u nás zaznamenán. Kmen H5N7 zatím nebyl v Česku zaznamenán. Na středu Salava svolal nákazovou komisi.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) Novinkám řekl, že na Hodonínsku v okolí inkriminované farmy budou hygieniky vytvořena ochranná pásma a budou se prověřovat i okolní chovy. Do rámce ochranných opatření bude podle něj nasazena i armáda.

Nebezpečný typ viru H5N1 se v Česku vyskytl v roce 2007, řádil v několika chovech na Pardubicku a v okolí lednických rybníků. Veterináři kvůli nákaze uzavírali okolí farem a vybili desetitisíce kusů drůbeže. Například v Chocni a blízkých Netřebech museli na dvou farmách vybít 67 000 kusů ptáků.

foto: Mapy.cz/Novinky.cz

Záleží na interakci hostitele, viru i prostředí

Virus H5N1 patří do skupiny chřipkových virů A, který se v Asii objevil v roce 1996 a je považován za vysoce pravděpodobný zdroj možné chřipkové pandemie. Ovšem subtyp viru podle odborných pramenů neříká nic o jeho schopnosti infikovat, ta je závislá i na druhu hostitele, jeho imunitním systému a na podmínkách prostředí vůbec.

Ptačí chřipka

  • neboli aviární influenza
  • postihuje zejména drůbež  
  • první výskyt v roce 1994 jihovýchodní Asii
  • naposledy se objevila v Turecku a Rumunsku začátkem října
  • jeden její typ, virus H5N1, může být přenosný i na člověka

zdroj: SVS ČR

Neplatí tedy, že všechny chřipkové viry subtypu H5N1 jsou vysoce patogenní, patogenita je výsledkem vzájemných interakcí viru, hostitele a prostředí.

Reklama

Související témata:

Související články

V Noříně už vybili i chovy u obyvatel obce

Nořín na Orlickoústecku zažil během středeční noci hromadnou likvidaci brojlerů chovaných Zemědělským obchodním družstvem Zálší. Po předchozích přípravných...

Veterináři začali likvidovat tisíce slepic

Veterináři na Orlickoústecku začali ve čtvrtek dopoledne hromadně vybíjet chovy na dvou farmách, kde ve středu objevili vir ptačí chřipky H5N1. Likvidace...

Výběr článků

Načítám