Hlavní obsah

Na dovolenou si Češi raději ušetří, než půjčí

Právo, Jiří Novotný

Zatímco na vánoční dárky si už někdy vzala půjčku téměř pětina dospělých Čechů, na letní dovolenou si většina z nich raději šetří a ti majetní to zvládnou uhradit z běžných měsíčních výdajů.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jak na základě průzkumu sdělila společnosti Kruk, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků, peníze na dovolenou si půjčují pouze dvě procenta lidí. Tyto půjčky si berou především mladí ve věku mezi 18 až 24 lety se základním vzděláním.

„Na dovolenou si půjčují například lidé bez pravidelného příjmu, kteří nejčastěji o peníze žádají rodinu či přátele nebo si vezmou půjčku u nějaké nebankovní instituce,“ sdělila generální ředitelka Kruk Jaroslava Palendalová.

Spolu se svými běžnými výdaji zvládne svou dovolenou ufinancovat 29 procent dotázaných. Především podnikatelé a živnostníci, vysokoškoláci a obyvatelé Prahy.

Obavy z příliš rizikové půjčky

Bezmála polovina Čechů šetří naopak na dovolenou několik měsíců i celý rok. Pokud si lidé nenaspoří a nemají kde či si nechtějí půjčit, na zájezd v létě nejedou. Dovolenou tak 24 procent Čechů tráví v místě svého bydliště.

Zadluženým lidem banky často odmítnou poskytnout další půjčku a čtvrtina z nich si tedy půjčuje u nebankovních institucí. Zpravidla přitom jde o mladé lidi, kteří mají základní vzdělání a pracovní smlouvu na dobu určitou, případně jsou nezaměstnaní. Naprostá většina Čechů (76 procent) by si však v případě odmítnutí bankou peníze u nebankovní instituce nepůjčila.

Dovolenou v zahraničí letos plánuje asi šedesát procent Čechů

„Lidem s dalšími závazky nebo nedostatečnými příjmy banky úvěr neposkytnou, takže se obracejí na nebankovní instituce. Tito dlužníci by si ale měli velmi dobře rozmyslet, jestli peníze půjčené třeba na dovolenou budou schopni, společně se svými dalšími závazky, splácet,“ upozorňuje Palendalová.

Díky stále ještě panující konjunktuře a rostoucím platům i důchodům je však většina Čechů schopna zvládnout i nákladnější dovolenou ze svých vlastních zdrojů. Podle průzkumu, který si nechala zpracovat společnost Sodexo Benefity, tak dovolenou v zahraničí letos plánuje asi šedesát procent Čechů. Nejméně třetina z nich na ni vyrazí s některou z cestovních kanceláří.

Téměř čtvrtina Čechů však musí o dovolené držet svou peněženku zkrátka a nemůže si dovolit větší luxus, jako jsou například pobyty all inclusive v lepších hotelech.

Anketa

Půjčili jste si někdy peníze na dovolenou?
Ano, opakovaně
0 %
Ano, ale jen jednou, výjimečně
0 %
Ne, takovou hloupost neudělám
100 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Reklama

Výběr článků

Načítám