Hlavní obsah

Na dálnici D1 fungují první informační tabule

PRAHA

Řidiči mohou od úterý na dálnici D1 využít údaje, které jim poskytnou první čtyři nainstalované informační tabule. Dosud tabule fungovaly jen zkušebně. Dozvědí se z nich, jak je dálnice průjezdná a jaký je stav vozovky v kritických úsecích. Ministerstvo dopravy plánuje do konce roku ozdobit "déjedničku" ještě dalšími šesti tabulemi, přibudou také na dálnicích D8 a D11.

Článek

Ministr dopravy Milan Šimonovský k uvedení informačních tabulí uvedl, že do konce roku 2007 by měly být na každých deseti až 20 kilometrech všech českých dálnic.

Panely se nacházejí ve směru z Prahy do Brna na 89. a 152. kilometru. V opačném směruje řidiči uvidí na 124. a 180. kilometru. Instalaci prvních tabulí uvítal hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil, v jehož kraji se nachází zřejmě nejproblematičtější úsek D1.

Kromě informačních panelů monitoruje situaci na dálnici D1 také deset kamer, z nichž čtyři jsou schopné detailního přiblížení. Podle Ředitelství silnic a dálnic by do konce roku měly tuto schopnost mít i všechny zbývající kamery. Do konce roku 2007 pak mají být kamery instalovány na každých zhruba pět kilometrů dálnice.

Systém informačních panelů a kamer, který v úterý spustilo ministerstvo dopravy ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic, si zatím vyžádal asi 21 miliónů korun. Nejvíce peněz přitom nešlo ani tak na instalaci samotných tabulí a kamer, ale hlavně na obslužný software, který celý systém řídí.

Další tabule a kamery chce ministerstvo dopravy montovat hlavně na kontrolní brány systému elektronického mýtného. Podle Šimonovského si zprovoznění tabulí na každých deseti až 20 kilometrech dálniční sítě a kamer na každých pěti kilometrech vyžádá investici mezi 100 až 200 miliony korun.

Kde jsou tabule nainstalovány:

Směr z Brna do Prahy: 124. a 180. kilometr

Směr z Prahy do Brna: 89. a 152. kilometr

Řidiči mohou informace z panelů a záběry z kamer nalézt také na internetu, a to na stránkách Ředitelství silnic a dálnic České republiky www.rsd.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám