Hlavní obsah

Na ČVUT pracují na respirátoru, který půjde vytisknout na 3D tiskárně

Novinky, Natálie Lošková
Praha

Vědci z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT (CIIRC ČVUT) pracují na vytvoření prototypu respirátoru, jehož skelet vytiskne 3D tiskárna. Na naprogramování a výrobu si stanovili pouhý týden. Jakmile získají potřebnou certifikaci, plánují programovací soubor pro výrobu zveřejnit zdarma.

Speciální 3D tiskárna dokáže tisknout účinné respirátoryVideo: Novinky

 
Článek

Do respirátoru pod názvem „CIIRC RPD5“ nesmí proniknout 95 procent pevných částic z okolí, svou účinností by se tak měl vyrovnat respirátorům s evropským označením FFP3.

V době, kdy je běžných respirátorů celosvětově nedostatek, což pociťují i lékaři a další exponovaní pracovníci, by to mohlo pomoci. Hlavní výhodou podle vědců je, že podstatnou část respirátoru půjde vytisknout kdekoliv po světě, kde to bude třeba.

Dodávka respirátorů pro Prahu se zpozdila, budou do konce týdne se slevou

Koronavirus

Tisk probíhá na speciální 3D tiskárně, která k výrobě využívá nylonový prášek. Ten se pomocí pojiva a žáru z lamp v tiskárně spojí do požadovaného tvaru. Výsledkem tisku je jednolitá plocha, ve které jsou schované už vytvarované součásti respirátoru.

Foto: Novinky

Vysavač odsává přebytečný prášek z vytištěného respirátoru

Z plochy potom stačí speciálním vysavačem odsát přebytečný materiál a očistit hotové části. „Prášek navíc můžeme zhruba až z 80 procent recyklovat,“ vysvětluje Alexandr Lazarov, který má vývoj 3D tisku respirátorů na starosti.

Podle Víta Dočkala, vedoucího projektů na CIIRC ČVUT, lze respirátor používat opakovaně tak dlouho, dokud se mechanicky neponičí.

„Skeleton respirátoru je z plastu. Filtrační materiál tvoří jen malou část produktu a je vyměnitelný, takže se nemusí po použití vyhazovat celý respirátor, ale stačí vyměnit filtrační vložku,“ říká.

Podnikatel ze Zlína: Obchodníci, darujte lidem kvalitní respirátory

Domácí

Ta je vyrobena z nanovlákenného materiálu, který zaručuje největší účinnost ochrany. „Ke každému respirátoru dodáme také náhradní filtrační vložky, aby je mohli lidé v ohrožení vyměňovat dle potřeby,” podotýká mluvčí CIIRC Alena Nováková, podle níž je nanovlákenného materiálu na trhu dostatek.

Kromě samotného počítačového souboru zdarma CIIRC ČVUT plánuje také doporučení na certifikovaný filtrační materiál i s kontakty na jejich dodavatele, aby se mohly v Česku co nejdříve zapojit do výroby i další firmy s 3D tiskárnami.

Foto: Novinky

Respirátor s filtrační vložkou bude možné nosit opakovaně

„3D tisk umožňuje masovou výrobu tím, že je možné tisknout lokálně, kdekoliv je třeba, blízko nemocnic a dalších sociálních zařízeních. Není nutné výrobek převážet,“ říká k výhodám respirátoru z tiskárny Vít Dočkal.

V Česku je momentálně osm takových 3D tiskáren. Denně by měly být schopné dohromady vyrobit zhruba 500 respirátorů. V Evropě je takových tiskáren kolem pěti set.

Současná situace však vyžaduje vyrobit v krátkém čase ještě větší množství respirátorů, než dostupné 3D tiskárny zvládnou. Vědci z CIIRC ČVUT proto zároveň vyvíjejí ještě druhý, centralizovaný způsob výroby pomocí tzv. vstřikolisu. Při něm se roztavený plast vstřikuje do připravené formy.

„Očekáváme, že tento prototyp budeme mít hotový během příštího týdne,“ doplňuje Vít Dočkal.

Čeští výzkumníci testují, jak roušky z triček a kapesníků zachytí koronavirus

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám